w

Domowa kostka rosołowa. Bez chemii i sztucznych dodatków

Kostka rosołowa to duże ułatwienie w kuchni, gdyż za jej pomocą możemy przygotować esencjonalny bulion w kilka sekund. Sklepowy produkt jest napakowany mnóstwem chemii i konserwantów, z takim dodatkiem nasza zupa nie jest już zdrowym posiłkiem. Domowa alternatyw przychodzi z pomocą, możesz ją dodawać do potraw bez zawahania.

Bullion to podstawa zup oraz sosów, można go przygotować zarówno z mięsa, jak i warzyw. Jeśli robisz go od podstaw, przygotuj się na długie i powolne gotowanie, składniki muszą mieć czas na puszczenie aromatu.

Jeśli nie masz tyle czasu, lub najzwyczajniej w świecie, nie chce Ci się spędzać długich godzin w kuchni, zastosuj kostka rosołowa. Domowa kostka nie będzie nafaszerowana solą i sztucznymi dodatkami.

Wegeta czy sklepowa kostka rosołowa stanie się przeszłością, gdy odkryjesz ten przepis.
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina 10 minuty
Czas przygotowywania 50 minuty
Czas gotowania 20 minuty
kostka rosołowa
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Kroimy drobno cebulę, podsmażamy na oleju, aż będzie szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzyby.
  • Pora płuczemy, odcinamy zieloną część, pokroić drobno i dodać na patelnię z cebulką i smażyć przez 3 minuty, podlewamy całość 2 łyżkami oliwy. Selera kroimy w plasterki i dorzucamy na patelnię.
  • Marchewki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy na patelnie i smażymy z resztą składników.
  • Dodajemy sos sojowy, koncentrat i wszystkie przyprawy. Dolewamy wrzątek i gotujemy bez przykrycia 10 minut. Na sam koniec dorzucamy poszatkowana pietruszkę. Ściągamy całość z ognia, dodajemy płatki drożdżowe i mieszamy. Mielimy mieszankę w blenderze i nakładamy do foremek na lód. Chłodzimy w lodówce. Możemy przetrzymywać przez miesiąc.

Składniki

na 10 kostek

Wartości odżywcze Zobacz

Domowa kostka rosołowa
Na porcję przypada:
Kalorie
124
Tłuszcze
 
7.6
g
12
%
Węglowodany
 
8.8
g
3
%
Błonnik
 
4
g
17
%
Białka
 
6.8
g
14
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz