Spis treści
Kostka rosołowa to duże ułatwienie w kuchni, gdyż za jej pomocą możemy przygotować esencjonalny bulion w kilka sekund. Sklepowy produkt jest napakowany mnóstwem chemii i konserwantów, z takim dodatkiem nasza zupa nie jest już zdrowym posiłkiem. Domowa alternatyw przychodzi z pomocą, możesz ją dodawać do potraw bez zawahania.
Bullion to podstawa zup oraz sosów, można go przygotować zarówno z mięsa, jak i warzyw. Jeśli robisz go od podstaw, przygotuj się na długie i powolne gotowanie, składniki muszą mieć czas na puszczenie aromatu.
Jeśli nie masz tyle czasu, lub najzwyczajniej w świecie, nie chce Ci się spędzać długich godzin w kuchni, zastosuj kostka rosołowa. Domowa kostka nie będzie nafaszerowana solą i sztucznymi dodatkami.
Domowa kostka rosołowa
Sposób przygotowania
- Kroimy drobno cebulę, podsmażamy na oleju, aż będzie szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzyby.
- Pora płuczemy, odcinamy zieloną część, pokroić drobno i dodać na patelnię z cebulką i smażyć przez 3 minuty, podlewamy całość 2 łyżkami oliwy. Selera kroimy w plasterki i dorzucamy na patelnię.
- Marchewki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy na patelnie i smażymy z resztą składników.
- Dodajemy sos sojowy, koncentrat i wszystkie przyprawy. Dolewamy wrzątek i gotujemy bez przykrycia 10 minut. Na sam koniec dorzucamy poszatkowana pietruszkę. Ściągamy całość z ognia, dodajemy płatki drożdżowe i mieszamy. Mielimy mieszankę w blenderze i nakładamy do foremek na lód. Chłodzimy w lodówce. Możemy przetrzymywać przez miesiąc.
Składniki
na 10 kostek
- 1 cebula
- 5 łyżka oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnek
- 1 liść laurowy
- 2 ziele angielskie
- 4 kawałek grzyby suszone
- 1 por
- 2 seler naciowy
- 2 marchew
- 1 pietruszka
- 1/4 seler
- 2 łyżka sos sojowy
- 2 łyżeczka koncentrat pomidorowy
- 100 g sól morska
- 2 łyżeczka pieprz
- 1 łyżeczka kurkuma
- 1 łyżeczka tymianek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona
- 1/2 łyżeczka chilli płatki
- 2 szklanka woda
- 2 łyżka natka pietruszki
- 1/2 szklanka płatki drożdżowe
3 komentarzy