w

Domowa kostka rosołowa. Bez chemii i sztucznych dodatków

Kostka rosołowa to duże ułatwienie w kuchni, gdyż za jej pomocą możemy przygotować esencjonalny bulion w kilka sekund. Sklepowy produkt jest napakowany mnóstwem chemii i konserwantów, z takim dodatkiem nasza zupa nie jest już zdrowym posiłkiem. Domowa alternatyw przychodzi z pomocą, możesz ją dodawać do potraw bez zawahania.

Bullion to podstawa zup oraz sosów, można go przygotować zarówno z mięsa, jak i warzyw. Jeśli robisz go od podstaw, przygotuj się na długie i powolne gotowanie, składniki muszą mieć czas na puszczenie aromatu.

Jeśli nie masz tyle czasu, lub najzwyczajniej w świecie, nie chce Ci się spędzać długich godzin w kuchni, zastosuj kostka rosołowa. Domowa kostka nie będzie nafaszerowana solą i sztucznymi dodatkami.

Domowa kostka rosołowa

Wegeta czy sklepowa kostka rosołowa stanie się przeszłością, gdy odkryjesz ten przepis.
Czas całkowity 1 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 50 min.
Czas gotowania 20 min.
kostka rosołowa

Sposób przygotowania

  • Kroimy drobno cebulę, podsmażamy na oleju, aż będzie szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzyby.
  • Pora płuczemy, odcinamy zieloną część, pokroić drobno i dodać na patelnię z cebulką i smażyć przez 3 minuty, podlewamy całość 2 łyżkami oliwy. Selera kroimy w plasterki i dorzucamy na patelnię.
  • Marchewki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy na patelnie i smażymy z resztą składników.
  • Dodajemy sos sojowy, koncentrat i wszystkie przyprawy. Dolewamy wrzątek i gotujemy bez przykrycia 10 minut. Na sam koniec dorzucamy poszatkowana pietruszkę. Ściągamy całość z ognia, dodajemy płatki drożdżowe i mieszamy. Mielimy mieszankę w blenderze i nakładamy do foremek na lód. Chłodzimy w lodówce. Możemy przetrzymywać przez miesiąc.

Składniki

na 10 kostek

Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      3 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli