w

Ten przepis na racuchy skradnie twoje serce. Koniecznie musisz go spróbować

Źródło: RitaE, pixabay

Większość gospodyń przygotowuje racuchy na drożdżach. Ten tradycyjny przepis znają wszyscy, jednak nie wszyscy znają przepis na racuchy z jabłkami na kefirze, które są o wiele delikatniejsze i nie wymagają tak dużo czasu, jak ich klasyczny odpowiednik.

Na śniadanie, na kolację, do pracy i do szkoły… Racuszki są świetną przekąską, ale też zdrowym i sycącym posiłkiem, kiedy chcemy przygotować coś smacznie i szybko. Jeśli zależy nam na czasie, zdecydowanie powinniśmy wybrać wariant racuchów na kefirze, gdzie zamiast drożdży dodaje się do proszek do pieczenia. Ciekawi naszego przepisu?

Jak zrobić pyszne racuchy z jabłkami na kefirze?

Do przygotowania racuchów z jabłkami na kefirze potrzebujesz jedynie kilku składników. Jednak aby racuszki wyszły pulchne i mięciutkie musisz pamiętać o kilku ważnych zasadach.

Składniki:

  • mąka pszenna – 300 g
  • kefir – 400 ml
  • jajka – 2 szt.
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • jabłka – 2 szt.
  • cukier puder – 1 łyżeczka

Racuchy na kefirze z jabłkami – główne zasady:

  1. Pierwsze o czym musimy pamiętać to przesianie mąki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Jest to pierwszy i najważniejszy krok, jeśli zależy nam na puszystych placuszkach.
  2. Następnie należy oddzielić białka od żółtek i białka ubić w suchej misce na sztywną pianę. To druga ważna zasada dotycząca przygotowania racuchów.
  3. Kiedy te kroki mamy za sobą należy wymieszać w dużej misce wszystkie składniki mokre, poza białkami i powoli dosypać składniki suche. Całość wymieszać.
  4. Do dobrze wymieszanej masy należy dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników.
  5. Placuszki najlepiej smażyć na oleju. Po wylaniu łyżką partii ciasta na patelnie, należy ułożyć na każdym racuchu plasterki jabłka i delikatnie docisnąć. Placuszki należy smażyć do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Smacznego
  • Miniatura:
  • Źródło: RitaE, pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.