Spis treści
Racuchy to przysmak naszego dzieciństwa. Podawana z cukrem pudrem, dżemem lub masłem. Tym razem przedstawimy przepis z prażonymi jabłkami z cynamonem.
Przygotowanie będzie odrobinę dłuższe niż tradycyjnie, ale to wszystko za sprawą prażonych jabłek, które będą dzisiejszym dodatkiem do dania. Jesienny przepis na racuchy z jabłkami i dodatkiem aromatycznych przypraw. Jeśli nie jesteś fanem jabłek, zamień je na śliwki, które również pasują do cynamonu.
Racuchy z jabłkami nie są z ciasta drożdżowego, więc nie musisz czekać na to, aż wyrośnie. Mimo że nie użyjemy drożdży, racuchy będą miękkie i puszyste. Nie masz pomysłu na przekąskę w ciągu dnia? Zrób racuchy!
Racuchy z prażonym jabłkiem
Sposób przygotowania
- Weź jabłko, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka jabłka, dodaj odrobinę wody, wsyp cynamon i 2 łyżki cukru. Podsmażaj, aż jabłka będą miękkie. Ściągnij całość z gazu i pozostaw do ostygnięcia.
- Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier oraz sodę oczyszczoną.
- Do sypkich składników dodaj mokre, czyli jajko i mleko. Wymieszaj całość trzepaczką, by nie było grudek.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż placki do złotego koloru. Podawaj z usmażonymi jabłkami.
Składniki
na 3 porcje
- 2 sztuka jabłko
- 1 szklanka mąka pszenna
- 3 łyżka cukier
- 1/2 łyżeczka soda oczyszczona
- 3/4 szklanka mleko
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamon
- 5 łyżka olej rzepakowy
Jeden komentarz