w

Racuchy z jabłkami i cynamonem

Racuchy to przysmak naszego dzieciństwa. Podawana z cukrem pudrem, dżemem lub masłem. Tym razem przedstawimy przepis z prażonymi jabłkami z cynamonem.

Przygotowanie będzie odrobinę dłuższe niż tradycyjnie, ale to wszystko za sprawą prażonych jabłek, które będą dzisiejszym dodatkiem do dania. Jesienny przepis na racuchy z jabłkami i dodatkiem aromatycznych przypraw. Jeśli nie jesteś fanem jabłek, zamień je na śliwki, które również pasują do cynamonu.

Racuchy z jabłkami nie są z ciasta drożdżowego, więc nie musisz czekać na to, aż wyrośnie. Mimo że nie użyjemy drożdży, racuchy będą miękkie i puszyste. Nie masz pomysłu na przekąskę w ciągu dnia? Zrób racuchy!

Gotowe placki możesz polać miodem lub syropem klonowym.
Sponsorowane
Czas całkowity 35 minuty
Czas przygotowywania 25 minuty
Czas gotowania 10 minuty
racuchy z jabłkami
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Weź jabłko, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka jabłka, dodaj odrobinę wody, wsyp cynamon i 2 łyżki cukru. Podsmażaj, aż jabłka będą miękkie. Ściągnij całość z gazu i pozostaw do ostygnięcia.
  • Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier oraz sodę oczyszczoną.
  • Do sypkich składników dodaj mokre, czyli jajko i mleko. Wymieszaj całość trzepaczką, by nie było grudek.
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż placki do złotego koloru. Podawaj z usmażonymi jabłkami.

Składniki

na 3 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Racuchy z prażonym jabłkiem
Na porcję przypada:
Kalorie
629.1
Tłuszcze
 
27.6
g
42
%
Węglowodany
 
84.2
g
28
%
Błonnik
 
5.4
g
23
%
Białka
 
12.3
g
25
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Sprawdź przepis na inne pyszności:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.