w

Racuchy z jabłkami i cynamonem

Racuchy to przysmak naszego dzieciństwa. Podawana z cukrem pudrem, dżemem lub masłem. Tym razem przedstawimy przepis z prażonymi jabłkami z cynamonem.

Przygotowanie będzie odrobinę dłuższe niż tradycyjnie, ale to wszystko za sprawą prażonych jabłek, które będą dzisiejszym dodatkiem do dania. Jesienny przepis na racuchy z jabłkami i dodatkiem aromatycznych przypraw. Jeśli nie jesteś fanem jabłek, zamień je na śliwki, które również pasują do cynamonu.

Racuchy z jabłkami nie są z ciasta drożdżowego, więc nie musisz czekać na to, aż wyrośnie. Mimo że nie użyjemy drożdży, racuchy będą miękkie i puszyste. Nie masz pomysłu na przekąskę w ciągu dnia? Zrób racuchy!

Racuchy z prażonym jabłkiem

Gotowe placki możesz polać miodem lub syropem klonowym.
Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Czas gotowania 10 min.
racuchy z jabłkami

Sposób przygotowania

  • Weź jabłko, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka jabłka, dodaj odrobinę wody, wsyp cynamon i 2 łyżki cukru. Podsmażaj, aż jabłka będą miękkie. Ściągnij całość z gazu i pozostaw do ostygnięcia.
  • Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier oraz sodę oczyszczoną.
  • Do sypkich składników dodaj mokre, czyli jajko i mleko. Wymieszaj całość trzepaczką, by nie było grudek.
  • Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż placki do złotego koloru. Podawaj z usmażonymi jabłkami.

Składniki

na 3 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Sprawdź przepis na inne pyszności:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli