Spis treści
Dania z PRL-u stały się już kulinarną legendą, a szkoda gdyż w tamtym okresie odnaleźć można wiele sycących i pełnowartościowych posiłków. Które zdrowe dania z PRL- u warto odtworzyć po latach?
W ostatnim czasie na kanale dr Bartka Kulczyńskiego na kanale YT pojawiło się zestawienie kilkunastu zdrowych potraw z czasów PRL- u. Co według lekarza zasługuje na szczególną uwagę.
Zdrowe dania PRL
Tatar wołowy z żółtkiem
Według doktora Kulczyńskiego to najzdrowsze danie z czasów PRL-u. Wołowina to źródło białka, selenu, żelaza i wit. B12. Natomiast żółtko to dodatkowe żelazo i cholina, która chroni nasz układ nerwowy i zmniejsza ryzyko choroby Alzhaimera.
Śledź w śmietanie z gotowanymi ziemniakami
Każdy kto przeżył czasy PRL- u doskonale pamięta smak śledzia z jabłkiem, ogórkami kiszonymi, cebulą i kwaśną śmietaną. Kiszonki i śledź, który jest mało zanieczyszczoną rybą o dużej ilości składników odżywczych to wg dr Kulczyńskiego świetny wybór i w dzisiejszych czasach.
Jajka w sosie chrzanowym
Jajka to cenne źródło białka i wielu witamin, a chrzan świetnie chroni przed działaniem bakterii chorobotwórczych i wzmacnia odporność.
Fasolka po bretońsku
Fasolkę po bretońsku jada się do dzisiaj. Jednak dziś jej smak jest już inny, wzbogacony dodatkami i przyprawami. W klasycznej fasole z czasów PRL- u znaleźć można było jedynie: białą fasolę, przecier pomidorowy, czosnek, kiełbasę, czasem boczek i przyprawy. Za co dr Kulczyński wyróżnił fasolkę po bretońsku. Wg dietetyka taka fasolka, to źródło błonnika, ale też: potasu, żelaza, wapnia i likopenu.
Sałatka jarzynowa
Kultowa i znana sałatka, która do dziś króluje na polskich stołach. Mimo dużej ilości niezbyt zdrowego majonezu, bazą jarzynówki są gotowane warzywa, które dostarczają wielu wartości odżywczych. Doktor podkreśla, że gotowane i schłodzone ziemniaki, które znajdują się w sałatce, nie podnoszą gwałtownie glukozy we krwi, a majonez można zmieszać z jogurtem naturalnym, dzięki czemu zmniejszymy kaloryczność sałatki.
Kasza gryczana z masłem
Kasza gryczana to duże źródło błonnika, który reguluje pracę naszego układu pokarmowego, a także: magnezu, potasu i manganu.
Awanturka czyli pasta kanapkowa
Awanturka to zdrowa pasta na kanapki przygotowana z wędzonej makreli lub szprotek z dodatkiem sera twarogowego, szczypiorku i śmietany. Ryby i twaróg wg doktora Kulczyńskiego to dobre połączenie, które dostarczy nam białka, wit. D i wit. z grupy B.
Wątróbka duszona z cebulą
Wątróbka to źródło: wit. A, wit. B12, wit. B5, selenu, cynku, żelaza, folianów, niacyny i choliny.
