w ,

Jakie mleko do kawy zamiast krowiego? Postaw na znacznie zdrowszy odpowiednik

Źródło: kuppa_rock, Getty Images

Polacy uwielbiają pić kawę z dodatkiem mleka. Jednak wokół mleka krowiego narosło w ostatnim czasie wiele negatywnych opinii. W związku z tym pojawiło się pytanie jakie mleko do kawy można użyć zamiast krowiego, by nie musieć rezygnować z ulubionego napoju. Okazuje się, że jest wiele dobrych zamienników, a wśród nich jeden, który zasługuje na szczególną uwagę.

Kawa z mlekiem jest dla Polaków czymś więcej, niż zwykłym napojem. Pijemy ją na pobudkę i w środku dnia, gdy jesteśmy zmęczeni i wypoczęci. Kawa towarzyszy nam podczas spotkań towarzyskich, ale też w trakcie pracy. Generalnie kawa jest dla nas rytuałem bez którego nie wyobrażamy sobie życia. Polacy dzielą się na fanów małej czarnej i kawy z dodatkiem mleka. Niestety większość dietetyków grzmi i nawołuje, aby nie łączyć kawy z mlekiem krowim, które jest ciężkie do strawienia przez osobę dorosłą. W tym momencie nie można nie zapytać: Jeśli nie krowie to jakie mleko do kawy użyć, aby sobie nie szkodzić?

Jakie mleko można dodać do kawy by sobie nie szkodzić?

Odpowiedź na pytanie: Jakie mleko dodać do kawy nie jest oczywista. Wśród wielu mlek i napojów roślinnych warto jednak zwrócić szczególną uwagę na mleko/ napój ryżowy. Część z osób roślinne odpowiedniki nazywa mlekiem, część trzyma się opinii, że powinno się je nazywać napojami. My dziś staniemy za tą pierwszą wersją i opowiemy więcej o wielu zaletach mleka ryżowego. Mleko ryżowe ma wiele witamin w tym witamin z grupy B, które pomagają w pracy układu nerwowego. Witamina B i kofeina zawarta w kawie są dobrym połączeniem, które zmniejsza stres i poprawia koncentrację. Jednak to nie wszystkie zalety kawy z mlekiem ryżowym. Połączenie kawy i mleka ryżowego sprawia, że dostarczamy organizmowi przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami, chorobami serca i cukrzycą typu 2. Jakie jeszcze właściwości ma mleko ryżowe?

Właściwości mleka ryżowego

Mleko ryżowe posiada wspomniane wyżej witaminy z grupy B, a także wapń i żelazo, które często dodawane jest na etapie produkcji. Co jeszcze przemawia na korzyść mleka ryżowego? Mleko ryżowe nie uczula, nie posiada cholesterolu i laktozy, co sprawia, że jest zdrowsze od mleka krowiego. Czy w związku z tym kawę z mlekiem ryżowym możemy pić bez ograniczeń? Niestety nie. Mleko ryżowe jest bardzo kaloryczne. W jednej szklance mleka znajduje się ok. 150 kalorii. Dlatego też osoby dbające o linię powinny zrezygnować z dodawania go do kawy, lub zmniejszyć ilość wypijanych kaw do jednej szklanki dziennie.

  • Miniatura:
  • Źródło: kuppa_rock, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.