w ,

Jak zrobić faworki budyniowe? Idealnie chrupkie!

Z okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku planujesz przygotować domowe łakocie? Faworki budyniowe spiszą się w tej roli idealnie. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Zanim przejdziemy jednak do szczegółów przepisu, muszę coś dodać. Tłusty Czwartek to jedno z moich ulubionych świąt w ciągu całego roku kalendarzowego. Jestem ogromną miłośniczką słodkości. Dlatego celebrowanie dnia, kiedy mogę bez wyrzutów zajadać się pysznymi pączkami i faworkami, to bardzo wyczekiwana przeze mnie chwila.

Oczywiście co roku sama przygotowuję zarówno pączki, jak i faworki. I pewnie w swoich zasobach masz receptury na oba przysmaki, ale uwierz mi, w tym roku musisz spróbować czegoś nowego.

Faworki budyniowe, bo o nich mowa, mają w sobie wszystko – idealny smak, delikatność, mega chrupkość i niesamowity zapach. Nie muszę chyba dodawać nic więcej, żeby przekonać Cię do wypróbowania tej kombinacji. Korzyści jest po prostu zbyt wiele!

Jak zrobić faworki budyniowe?

Już za moment przekonasz się, że przepis na budyniowe faworki jest bardzo prosty i każdy sobie z nim poradzi. Tak naprawdę musisz pamiętać o jednej zasadzie, a dalej postępujesz już standardowo. Tak, jakbyś używała zwykłego przepisu.

Zasada, o której wspomniałam wcześniej, zakłada, że na każdą szklankę mąki, 100 ml śmietany oraz 3 żółtka powinniśmy dodać 1 łyżkę budyniu w proszku. I to wszystko. Jest to mała zmiana, która ma ogromny wpływ na efekt końcowy otrzymanych faworków.

Jeśli chodzi o smak dodanego budyniu, to sprawdzi się tutaj każda opcja. Najlepiej dodać ulubiony wariant, aby usmażone faworki trafiały idealnie w Twoje kubki smakowe!

Zobacz także: Sprawdzony przepis na pączki jogurtowe. Rozpływają się w ustach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani