Spis treści
Pasta tahini zyskała w ostatnim czasie dużą popularność. Początkowo docenili ją mieszkańcy Bliskiego Wschodu, a dziś zajadają się nią mieszkańcy wielu regionów na całym świecie. Czy dokładnie jest pasta tahini i do czego można ją dodawać?
Czym jest pasta tahini?
Tahini to nic innego, niż prażone i mielone ziarna sezamu. Istnieją dwie wersję tahini: pierwsza powstaje z łuskanych nasion, a druga z całych ziaren. Ta druga wersja jest nieco bardziej gorzkawa. Ogólnie konsystencja pasty przypomina gęsty krem, a jej smak można określić jako lekko orzechowy.
Pasta tahini- właściwości
Pasta sezamowa świetnie sprawdza się na śniadanie dla osób będących na diecie, szczególnie na diecie ketogenicznej. Krem z sezamu zawiera aż 20% białka i 60% zdrowych tłuszczy. Dodatkowo pasta ceniona jest za swoje prozdrowotne właściwości. Tahini wspiera układ krwionośny, obniża poziom złego cholesterolu, i wyrównuje ciśnienie krwi. Dodatkowo duża ilość witamin z grupy B, magnezu i przeciwutleniaczy wspiera układ nerwowy, zwiększa koncentrację, a także zmniejsza stany zapalne, dzięki czemu pasta chroni przed rozwojem nowotworów. Dzięki dużej zawartości błonnika już jedna łyżeczka pasty dziennie, ma pozytywny wpływ na zdrowie i pomaga w zrzucaniu zbędnych kilogramów.
Pasta tahini- do czego?
Pasta sezamowa dodawana jest najczęściej do zup, dipów, sosów, kanapek, ale też do kawy. Osoby będące na diecie używają jej zamiast masła lub jedzą z pieczonymi warzywami, zastępując nią tłuste sosy. W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskuje kawa z pastą tahini. Najwięcej pije się jej w Grecji, gdzie pijana jest w specjalnym naczyniu, zwanym brice. Kawa z pastą tahini podkręca metabolizm, dodaje energii i zmniejsza łaknienie.
Jak zrobić kawę z pastą tahini?
Kawa z pastą tahini jest prosta do przygotowania. Wystarczy, że do swojej ulubionej kawy: z ekspresu, sypanej czy z mlekiem, dodasz łyżeczkę pasty tahini. Chcąc przygotować kawę w stylu greckim, potrzebujesz tygielka do kawy tzw. brika. Niestety kawa z pastą tahini nie nadaje się do każdego. Nie mogą jej spożywać osoby uczulone na sezam.