w

Ten sok to prawdziwy eliksir życia. Sprawdź jak możesz go pozyskać

Źródło: olesya-ewa, Getty Images

Ten sok to prawdziwy eliksir życia, doskonale znany fanom medycyny naturalnej. Sok z brzozy, bo właśnie o nim mowa, ma masę cennych właściwości dla zdrowia, a jednocześnie jest smaczny i łatwo dostępny. Wystarczy, że wywiercisz dziurkę w pniu brzozy…

Pozyskiwanie soku z brzozy?

Sok z brzozy ma delikatny, lekko słodki smak. Możesz go kupić w wielu sklepach, ale możesz go też pozyskać naturalnie i właśnie teraz jest na to najlepszy czas. Na przełomie marca i kwietnia, kiedy brzoza nie puściła jeszcze soków i wszystkie najważniejsze składniki odżywcze znajdują się w środku drzewa, należy spuścić sok, wiercąc dziurkę w pniu brzozy. W tym celu do wywierconej dziurki wkłada się lejek i podstawia butelkę. W ciągu jednej doby można uzyskać nawet kilka litrów soku z jednego drzewa! Można również odciąć gałązki, lub wycisnąć sok z młodych pączków i listków. Zła wiadomość jest taka, że zbiór soku z brzóz, które rosną na terenie Lasów Państwowych jest nielegalny i możemy korzystać jedynie z tych drzew, które rosną na terenie naszej posiadłości.

Sok z brzozy- właściwości

Sok z brzozy to prawdziwy polski superfoods, od dawna stosowany w leczeniu różnych przypadłości. W tym 'eliksirze życia’ znajdziemy: witaminy z grupy B, miedź, żelazo, potas, wapń, sole mineralne, kwas jabłkowy i kwas cytrynowy. Dodatkowo w soku znajdziemy cenne przeciwutleniacze i aminokwasy: walinę, glutaminę, kwas, glutaminowy, asparaginę. Wszystkie te składniki sprawiają, że sok z brzozy idealnie:

  • wzmacnia odporność
  • wspomaga leczenie nerek
  • pomaga w leczeniu chorób układu krwionośnego
  • wspomaga leczenie wrzodów żołądka
  • obniża cholesterol
  • oczyszcza z toksyn
  • wspomaga pracę wątroby
  • działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo
  • wzmacnia włosy i regeneruje skórę
  • Miniatura:
  • Źródło: olesya-ewa, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.