Spis treści
Rozgrzewająca, pobudzająca, zawierająca w sobie moc pięciu żywiołów… taka właśnie jest kawa 5 przemian. Jaką siłę mają: ogień, ziemia, woda, drzewo i metal oraz jakie wartości przenoszą do kawy? Tego wszystkiego dowiecie się czytając poniższy artykuł.
Każdy kto choć w małym stopniu interesuje się kuchnią pięciu przemian, wie o tym, że to co spożywamy, może mieć wpływ na to jak żyjemy i jaka energia życiowa z nas emanuje. Każdy z żywiołów inaczej na nas działa i łączy się z podstawowymi pięcioma smakami. Jednak aby kuchnia 5-ciu przemian zadziałała prawidłowo trzeba wiedzieć co i w jakiej kolejności dodawać?
Kuchnia pięciu przemian
Zacznijmy od początku, czyli od tego, który żywioł łączy się z którym smakiem. I tak:
- woda- smak słony
- ziemia- słodki
- ogień- gorzki
- drzewo- kwaśny
- metal- ostry
Kawa 5 przemian- właściwości
Kawa 5 przemian łączy w sobie wszystkie żywioły, pobudza i jednocześnie pachnie i smakuje tak, że nie można obok niej przejść obojętnie. Przygotowanie tego rodzaju kawy trwa zaledwie 10 minut. Co ważne kawy 5 przemian nie można słodzić, gdyż cukier blokuje pracę wątroby i nie dodaje się do niej mleka, które utrudnia trawienie. Kawa 5 przemian słynie w kuchni chińskiej ze swoich prozdrowotnych właściwości:
- przyspiesza przemianę materii
- stymuluje pracę nerek
- łagodzi bóle miesiączkowe
- łagodzi bóle głowy
- odśluzowuje organizm
- osusza organizm z nadmiaru wilgoci
- rozgrzewa
- nie zakwasza żołądka, jak tradycyjna kawa
- ma mniej kofeiny, więc nie pobudza tak jak klasyczna mała czarna
Kawa pięciu przemian- przygotowanie
Do przygotowania tej kawy potrzebujesz:
- wrzątku/ kawy – smak gorzki
- 3 szczypty cynamonu/ miodu- smak słodki
- małej szczypty soli- smak słony
- odrobinę kardamonu, imbiru oraz ok. 3-5 goździków- smak ostry
- 2-4 kropli cytryny- smak kwaśny
Przygotowanie wg prawidłowej kolejności dodawania składników
- Do szklanego lub emaliowanego garnuszka wlej szklankę wody i zagotuj- powstanie żywioł ognia.
- Do gotującej się wody dosyp cynamon- aktywujesz wtedy żywioł ziemi.
- Po ok. minucie dodaj: kardamon, goździki i imbir, czyli żywioł metalu.
- Po upływie kolejnej minuty ugaś gotujący się płyn odrobiną zimnej wody ( wg kuchni chińskiej woda ma słony smak) i aktywuj żywioł wody. Ponownie zagotuj.
- Wciśnij cytrynę, czyli żywioł drzewa.
- Dodaj czubatą łyżkę kawy i gotuj 3-5 minut.
- Całość posłodź miodem- żywioł ziemi
- Kawę 5 przemian odstaw na moment. Po ok. 2 minutach możesz ją wypić.
- Delektuj się smakiem i poczuj moc 5 żywiołów. Smacznego!