w

Kawa 5 przemian- tajemnica 5 żywiołów

Źródło: diego_nleite, pixabay

Rozgrzewająca, pobudzająca, zawierająca w sobie moc pięciu żywiołów… taka właśnie jest kawa 5 przemian. Jaką siłę mają: ogień, ziemia, woda, drzewo i metal oraz jakie wartości przenoszą do kawy? Tego wszystkiego dowiecie się czytając poniższy artykuł.

Każdy kto choć w małym stopniu interesuje się kuchnią pięciu przemian, wie o tym, że to co spożywamy, może mieć wpływ na to jak żyjemy i jaka energia życiowa z nas emanuje. Każdy z żywiołów inaczej na nas działa i łączy się z podstawowymi pięcioma smakami. Jednak aby kuchnia 5-ciu przemian zadziałała prawidłowo trzeba wiedzieć co i w jakiej kolejności dodawać?

Kuchnia pięciu przemian

Zacznijmy od początku, czyli od tego, który żywioł łączy się z którym smakiem. I tak:

  • woda- smak słony
  • ziemia- słodki
  • ogień- gorzki
  • drzewo- kwaśny
  • metal- ostry

Kawa 5 przemian- właściwości

Kawa 5 przemian łączy w sobie wszystkie żywioły, pobudza i jednocześnie pachnie i smakuje tak, że nie można obok niej przejść obojętnie. Przygotowanie tego rodzaju kawy trwa zaledwie 10 minut. Co ważne kawy 5 przemian nie można słodzić, gdyż cukier blokuje pracę wątroby i nie dodaje się do niej mleka, które utrudnia trawienie. Kawa 5 przemian słynie w kuchni chińskiej ze swoich prozdrowotnych właściwości:

  • przyspiesza przemianę materii
  • stymuluje pracę nerek
  • łagodzi bóle miesiączkowe
  • łagodzi bóle głowy
  • odśluzowuje organizm
  • osusza organizm z nadmiaru wilgoci
  • rozgrzewa
  • nie zakwasza żołądka, jak tradycyjna kawa
  • ma mniej kofeiny, więc nie pobudza tak jak klasyczna mała czarna

Kawa pięciu przemian- przygotowanie

Do przygotowania tej kawy potrzebujesz:

  • wrzątku/ kawy – smak gorzki
  • 3 szczypty cynamonu/ miodu- smak słodki
  • małej szczypty soli- smak słony
  • odrobinę kardamonu, imbiru oraz ok. 3-5 goździków- smak ostry
  • 2-4 kropli cytryny- smak kwaśny

Przygotowanie wg prawidłowej kolejności dodawania składników

  1. Do szklanego lub emaliowanego garnuszka wlej szklankę wody i zagotuj- powstanie żywioł ognia.
  2. Do gotującej się wody dosyp cynamon- aktywujesz wtedy żywioł ziemi.
  3. Po ok. minucie dodaj: kardamon, goździki i imbir, czyli żywioł metalu.
  4. Po upływie kolejnej minuty ugaś gotujący się płyn odrobiną zimnej wody ( wg kuchni chińskiej woda ma słony smak) i aktywuj żywioł wody. Ponownie zagotuj.
  5. Wciśnij cytrynę, czyli żywioł drzewa.
  6. Dodaj czubatą łyżkę kawy i gotuj 3-5 minut.
  7. Całość posłodź miodem- żywioł ziemi
  8. Kawę 5 przemian odstaw na moment. Po ok. 2 minutach możesz ją wypić.
  9. Delektuj się smakiem i poczuj moc 5 żywiołów. Smacznego!
  • Miniatura:
  • Źródło: diego_nleite, pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.