w

Ryba zdrowsza i smaczniejsza, niż dorsz i karp. Ten ranking was zaskoczy

Źródło: f128, Getty Images Pro

Do świąt Bożego Narodzenia zostało już tylko kilka dni. W związku z tym sklepy zapełniają się klientami, którzy gonią za świątecznymi prezentami i kupują produkty spożywcze potrzebne do przygotowania świątecznych dań. Co warto kupić wcześniej? Zdecydowanie warto zakupić ryby, szczególnie jeśli decydujemy się na zakup filetów mrożonych. A jaka ryba będzie najsmaczniejsza i najzdrowsza? Okazuje się, że karp i dorsz przegrywają w tym rankingu.

Zgodnie z tradycją na Wigilijnym stole powinien się znaleźć karp. Jednak jego specyficzny smak i duża ilość ości powodują, że coraz częściej łamie się tradycję i kupuje zupełnie inne gatunki. Poza karpiem, dorszem i śledziem na świątecznych stołach równie często pojawia się miruna. Dlaczego? Miruna jest uznawana za jedną z najzdrowszych ryb na świecie. Miruna nie jest rybą hodowlaną. Jest to gatunek ryby oceanicznej, spokrewniony z dorszem. Jej połów odbywa się głównie w okolicach Nowej Zelandii, Chile i Australii. W Polsce możemy kupić głównie jej odmianę patagońską i nowozelandzką. Co jeszcze wyróżnia mirunę na tle innych ryb?

Miruna- najzdrowsza ryba pełna witamin i minerałów

Miruna jest rybą świetną dla osób odchudzających się i dbających o zdrowie. Ma niewielką zawartość tłuszczu, a także masę witamin i minerałów. Porcja miruny dostarczy naszemu organizmowi: żelaza, potasu, fosforu, jodu, selenu i witamin: B, A i D. Dzięki jej regularnemu spożywaniu zadbamy o serce, tarczycę i mózg, a także o skórę, włosy i paznokcie. Co jeszcze sprawia, że miruna tak często używana jest w polskiej kuchni? Mięso miruny jest chude, białe i soczyste i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Pod wpływem obróbki termicznej staje się kruche, delikatne i smaczne. Mięso miruny nadaje się zarówno do smażenia, jak i pieczenia czy gotowania na parze. Dodatkowo gatunek ten nadaje się idealnie dla dzieci czy kobiet w ciąży. Decyduje o tym niski poziom zanieczyszczenia rtęcią.

Jakie dodatki pasują do miruny?

Mirunę można opanierować i upiec, podając ją np. z sosem śmietanowo- koperkowym, czy musztardowym. Ryba ta idealnie sprawdzi się do przygotowania ryby po grecku z dodatkiem warzyw korzeniowych czy w formie paluszków rybnych. Co ważne miruna jest zdecydowanie tańsza, niż karp czy dorsz i bardzo smaczna.

  • Miniatura:
  • Źródło: f128, Getty Images Pro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.