w ,

5 pomysłów na dania wielkanocne, które możesz przygotować wcześniej

Źródło: Rimma Bondarenko, rimmabondarenko

Przed nami święta wielkanocne, co dla wielu polskich gospodyń wiąże się z przygotowaniem specjalnych dań, przystawek i przekąsek. Na szczęście istnieją dania wielkanocne, które możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej. Poniżej umieściliśmy kilka z nich.

Dania wielkanocne, które możesz przygotować przed Wielkanocą

Przygotowanie dań świątecznych to nie lada wyzwanie. Dlatego warto zacząć je robić nawet kilka dni wcześniej, dzięki czemu zaoszczędzisz sobie niepotrzebnego stresu. Jakie dania możemy zrobić przed samą Wielkanocą?

Żurek

Już dwa tygodnie wcześniej możesz wziąć się za przygotowanie zakwasu na żurek, który jest najważniejszą częścią tej wielkanocnej zupy. W tym celu wystarczy mąkę żytnią wymieszać z ciepłą wodą, listkami laurowymi, ząbkami czosnku i zielem angielskim i na kilka dni odstawić w ciepłe i ciemne miejsce. Gotowy zakwas, wystarczy przelać do butelek i przechowywać w lodówce tak aby 1-2 dni przed Wielkanocą ugotować żur. Żur możesz ugotować już w piątek czy sobotę wielkanocną, a same dodatki przygotować w Niedzielę Wielkanocną, tuż przed podaniem na stół.

Pasztet

W czasie Wielkanocy zajadamy się smacznymi pasztetami, które można, a nawet warto przygotować kilka dni przed, dzięki czemu smaki dobrze się przegryzą.

Pieczone mięso

Poza żurkiem na stole wielkanocnym nie może zabraknąć pieczonego mięsa. O ile samo mięso należy upiec na świeżo, aby było soczyste i smaczne, to zamarynować możemy je nawet dwa dni, przed pieczeniem. Jeśli planujemy podać na stół mięso jako tzw. zimną płytę, możemy całość zrobić w okolicach wielkanocnego czwartku.

Mazurek/ Babka wielkanocna

Mazurek i babka to ciasta, które możesz upiec nawet 5 dni przed Wielkanocą. Ważne jest jednak, to aby do tego czasu przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu i nie dekorować zaraz po wykonaniu. Lukier i wszelkie dodatki najlepiej przygotować dzień przed Wielkanocą.

Sałatki

Wszystkie sałatki na bazie majonezu możesz przygotować dzień lub dwa przed Wielkanocą i przechowywać w lodówce.

  • Miniatura:
  • Źródło: Rimma Bondarenko, rimmabondarenko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.