Spis treści
Przed nami święta wielkanocne, co dla wielu polskich gospodyń wiąże się z przygotowaniem specjalnych dań, przystawek i przekąsek. Na szczęście istnieją dania wielkanocne, które możesz przygotować nawet kilka dni wcześniej. Poniżej umieściliśmy kilka z nich.
Dania wielkanocne, które możesz przygotować przed Wielkanocą
Przygotowanie dań świątecznych to nie lada wyzwanie. Dlatego warto zacząć je robić nawet kilka dni wcześniej, dzięki czemu zaoszczędzisz sobie niepotrzebnego stresu. Jakie dania możemy zrobić przed samą Wielkanocą?
Żurek
Już dwa tygodnie wcześniej możesz wziąć się za przygotowanie zakwasu na żurek, który jest najważniejszą częścią tej wielkanocnej zupy. W tym celu wystarczy mąkę żytnią wymieszać z ciepłą wodą, listkami laurowymi, ząbkami czosnku i zielem angielskim i na kilka dni odstawić w ciepłe i ciemne miejsce. Gotowy zakwas, wystarczy przelać do butelek i przechowywać w lodówce tak aby 1-2 dni przed Wielkanocą ugotować żur. Żur możesz ugotować już w piątek czy sobotę wielkanocną, a same dodatki przygotować w Niedzielę Wielkanocną, tuż przed podaniem na stół.
Pasztet
W czasie Wielkanocy zajadamy się smacznymi pasztetami, które można, a nawet warto przygotować kilka dni przed, dzięki czemu smaki dobrze się przegryzą.
Pieczone mięso
Poza żurkiem na stole wielkanocnym nie może zabraknąć pieczonego mięsa. O ile samo mięso należy upiec na świeżo, aby było soczyste i smaczne, to zamarynować możemy je nawet dwa dni, przed pieczeniem. Jeśli planujemy podać na stół mięso jako tzw. zimną płytę, możemy całość zrobić w okolicach wielkanocnego czwartku.
Mazurek/ Babka wielkanocna
Mazurek i babka to ciasta, które możesz upiec nawet 5 dni przed Wielkanocą. Ważne jest jednak, to aby do tego czasu przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu i nie dekorować zaraz po wykonaniu. Lukier i wszelkie dodatki najlepiej przygotować dzień przed Wielkanocą.
Sałatki
Wszystkie sałatki na bazie majonezu możesz przygotować dzień lub dwa przed Wielkanocą i przechowywać w lodówce.
