w

Tych produktów nie dodawaj do sałatki, jeśli jesteś na diecie

Źródło: Glowonconcept, Glowonconcept

Wydawać by się mogło, że sałatka warzywna, jest czymś co powinno na stałe zagościć w naszym menu. Oczywiście jest to prawda. Sałatki warzywne są zdrowe, jednak do momentu, kiedy nie dodamy do nich niezdrowych dodatków. Jakie są najgorsze dodatki do sałatki i czym możemy je zastąpić, aby nadal było zdrowo i smacznie?

Na początku zacznijmy od tego, co dodawać do sałatki, aby była zdrowa. Po pierwsze pamiętajmy, o tym, że każda obróbka termiczna zabiera warzywom część składników odżywczych. W związku z tym do sałatek powinniśmy dodawać warzywa surowe lub krótko gotowane (np. na parze). Poza tym świetnie sprawdzą się również wszelkie kiszonki, świeże zioła i przyprawy. Warzywa i zioła w takiej formie mają najwięcej witamin, składników mineralnych, błonnika i antyoksydantów, które zapobiegają rozwojowi chorób sercowo- naczyniowych.

Najgorsze dodatki do sałatki

Zdecydowanie najgorsze dodatki do sałatek to smażone grzanki, boczek, białe makarony, warzywa konserwowe ze słabym składem, czy tłuste sosy. To właśnie te dodatki powinniśmy wyeliminować lub ograniczyć ich spożywanie do minimum, szczególnie jeśli dbamy o linię.

Czym zastąpić niezdrowe dodatki?

Oczywiście nic się nie stanie jeśli raz na jakiś czas zjemy sałatkę z niezdrowymi dodatkami. Jednak jeśli chcemy faktycznie zadbać o zdrowie i talię powinniśmy zamienić niezdrowe dodatki, zdrowymi odpowiednikami. Zamiast pszennego makaronu wybierzmy ten razowy. Jeśli chcemy dodać mięso to nie smażmy go, a ugotujmy na parze z dodatkiem ulubionych ziół i przypraw. A co z sosami? Zamiast zalewania sałatki majonezem możemy użyć aromatyzowanej oliwy, jogurtu naturalnego czy zrobić pyszny, zdrowy sos na bazie miodu, cytryny, musztardy i oliwy z oliwek. Innym zdrowym tłuszczem jest nierafinowany olej rzepakowy czy olej lniany, który jest źródłem kwasów omega-3. Jeśli nie możemy obyć się bez majonezu, zamiast kupować go w sklepie postaraj się zrobić go samemu.

  • Miniatura:
  • Źródło: Glowonconcept, Glowonconcept

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.