Spis treści
Polacy chętnie jadają banany jako dodatek do posiłków czy przekąskę w trakcie pracy. Oczywiście banany są bardzo zdrowe jednak nie o każdej porze dnia. Okazuje się, że banany jedzone na śniadanie, nie mają dobrego wpływu na nasz organizm o czym głośno mówią zarówno badacze jak i dietetycy.
Banany są świetnym źródłem witamin: A, E, B, C i K; minerałów, głównie potasu, magnezu, wapnia, cynku i żelaza. Banany powinny znaleźć się w diecie osób z wysokim cholesterolem, problemami z ciśnieniem, wrzodami żołądka, a także osób, które pracują umysłowo. Biorąc pod uwagę wszystkie te właściwości nie ma wątpliwości, że banany są bardzo zdrowe i potrzebne w naszej diecie. Istnieje jednak jedna ważna zasada, o której powinniśmy pamiętać zanim sięgniemy po nie już o poranku.
Banany na śniadanie
Banany poza dużą ilością wartościowych składników odżywczych, mają też wysoki indeks glikemiczny i cukier. To właśnie cukier sprawia, że nie powinno się po nie sięgać w ramach śniadania. Musimy pamiętać, że sam banan to dobra przekąska, ale nie jest tym samym co pełnowartościowy posiłek. Rozpoczęcie dnia od banana powoduje, szybki wyrzut energii, który równie szybko opada, powodując zmęczenie i osłabienie oraz brak sił na dalszą część dnia. Dlatego też, jeśli chcemy rozpoczynać dzień od banana, powinniśmy połączyć go z białkiem i tłuszczem. Świetną opcją będzie biały serek i awokado, które zrównoważą dużą ilość węglowodanów i zbilansują całość.
ggfdg