Spis treści
W dzisiejszym świecie, kiedy dużo pracujemy, mało śpimy, mało się ruszamy i częściej sięgamy po śmieciowe jedzenie zalewa nas fala chorób sercowo-naczyniowych. Okazuje się jednak, że już prosta zmiana nawyków żywieniowych może zdziałać prawdziwe cuda. Co jeść aby wzmocnić tętnice, a także wspomóc serce i naczynia krwionośne?
Według dietetyka Bartka Kulczyńskiego to właśnie dieta, jest podstawą kwestią jeśli chodzi o zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Przede wszystkim powinniśmy zadbać o tętnice, które pełnią kluczową rolę, jeśli chodzi o transport składników odżywczych i tlenu. Niestety to właśnie tętnice często ulegają procesom miażdżycowym, co przyczynia się do udarów, zawałów, a nawet śmierci. Co wprowadzić do swojej diety aby wzmocnić ściany tętnic?
Co jeść aby wzmocnić tętnice?
Przede wszystkim powinniśmy jeść żywność bogatą w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. To właśnie wolne rodniki uszkadzają ściany naczyń krwionośnych, a także przyczyniają się do starzenia organizmu. Drugim składnikiem, który musi znaleźć się w naszej diecie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które redukują stany zapalne i poprawiają elastyczność tętnic.
Źródło antyoksydantów:
- owoce jagodowe
- warzywa
- ziarna
- orzechy
Źródło kawasów omega-3:
- tłuste ryby
- nasiona lnu
- orzechy
Superfoods dla naszych tętnic
Według dietetyka Bartka Kulczyńskiego chcąc zadbać o nasze tętnice powinniśmy jeść produkty, które wspomogą oczyszczanie tętnic. Co jeść, aby wzmocnić tętnice? Te 3 produkty wystarczą:
- Owsianka: płatki owsiane bogate w błonnik obniżają poziom złego cholesterolu
- Czosnek: obniża ciśnienie krwi dzięki czemu zmniejsza ryzyko tworzenia się blaszek miażdżycowych
- Awokado: źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które reguluje poziom cholesterolu i utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi