w ,

Wprowadź te 3 produkty do swojej diety, aby zadbać o układ sercowo- naczyniowy

Źródło: Vanessa Loring, Pexels

W dzisiejszym świecie, kiedy dużo pracujemy, mało śpimy, mało się ruszamy i częściej sięgamy po śmieciowe jedzenie zalewa nas fala chorób sercowo-naczyniowych. Okazuje się jednak, że już prosta zmiana nawyków żywieniowych może zdziałać prawdziwe cuda. Co jeść aby wzmocnić tętnice, a także wspomóc serce i naczynia krwionośne?

Według dietetyka Bartka Kulczyńskiego to właśnie dieta, jest podstawą kwestią jeśli chodzi o zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Przede wszystkim powinniśmy zadbać o tętnice, które pełnią kluczową rolę, jeśli chodzi o transport składników odżywczych i tlenu. Niestety to właśnie tętnice często ulegają procesom miażdżycowym, co przyczynia się do udarów, zawałów, a nawet śmierci. Co wprowadzić do swojej diety aby wzmocnić ściany tętnic?

Co jeść aby wzmocnić tętnice?

Przede wszystkim powinniśmy jeść żywność bogatą w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki. To właśnie wolne rodniki uszkadzają ściany naczyń krwionośnych, a także przyczyniają się do starzenia organizmu. Drugim składnikiem, który musi znaleźć się w naszej diecie są nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które redukują stany zapalne i poprawiają elastyczność tętnic.

Źródło antyoksydantów:

  • owoce jagodowe
  • warzywa
  • ziarna
  • orzechy

Źródło kawasów omega-3:

  • tłuste ryby
  • nasiona lnu
  • orzechy

Superfoods dla naszych tętnic

Według dietetyka Bartka Kulczyńskiego chcąc zadbać o nasze tętnice powinniśmy jeść produkty, które wspomogą oczyszczanie tętnic. Co jeść, aby wzmocnić tętnice? Te 3 produkty wystarczą:

  • Owsianka: płatki owsiane bogate w błonnik obniżają poziom złego cholesterolu
  • Czosnek: obniża ciśnienie krwi dzięki czemu zmniejsza ryzyko tworzenia się blaszek miażdżycowych
  • Awokado: źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które reguluje poziom cholesterolu i utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi
  • Miniatura:
  • Źródło: Vanessa Loring, Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.