w

Na jakim tłuszczu smażyć jajka? Znana dietetyk odpowiada

Źródło: GANNAMARTYSHEVA, Getty Images

Wiele osób jada jajka na śniadanie i na kolacje. Jajecznica czy jajko sadzone to najpopularniejszy sposób przygotowania jajek, jednak w zależności od rodzaju tłuszczu, niestety też mocno kaloryczny. Na czym smażyć jajka, aby posiłek był zdrowy i pełen wartości odżywczych?

Masło, olej, smalec, oliwa z oliwek, olej kokosowy… Na polskim rynku istnieje wiele rodzajów tłuszczy, jednak każdy z nich ma konkretne przeznaczenie w kuchni. Który z nich będzie odpowiedni do smażenia jajecznicy? Na to pytanie na jednym z forów odpowiedziała znana dietetyk Karolina Topolska.

Jajka- składniki odżywcze

Na forum Internetowym jedna z kobiet zapytała o to jaki tłuszcz będzie najzdrowszy, jeśli chodzi o smażenie jajek. Ale też o to jak smażyć, aby zminimalizować utratę ważnych witamin i składników odżywczych:

„Zależy mi na tym, aby wiedzieć, jak przygotować smażone jajka w sposób jak najkorzystniejszy dla mojego zdrowia. Czy istnieje jakiś sposób na smażenie jajek, który minimalizuje utratę wartości odżywczych? Czy istnieją inne alternatywne metody przygotowywania jajek, które mogą być równie smaczne, ale korzystniejsze dla zdrowia?”

zapytała internautka

Na odpowiedź dietetyczki nie trzeba było długo czekać. Karolina Topolska początkowo zaznaczyła i przypomniała zarazem jak ważne dla naszego zdrowia są jajka. Jajka to doskonałe źródło:

  • witamin z grupy B
  • witamin: A, D, E i K
  • potasu
  • fosforu
  • wapnia
  • magnezu
  • sodu

Na czym smażyć jajka?

Dietetyk odniosła się również do kwestii smażenia jajek i wyboru odpowiednego tłuszczu. Zdaniem Karoliny Topolskiej najlepiej unikać smażenia jajek i spożywać je w formie gotowanej. Jeśli jednak nie potrafimy obejść się bez jajecznicy czy jajka sadzonego powinniśmy smażyć je na zwykłym oleju rzepakowym lub oleju zmieszanym z masłem. Olej i masło z olejem mają wysoki punkt dymienia, dzięki czemu najlepiej sprawdzają się, jeśli chodzi o smażenie potraw. Powinniśmy również smażyć jajka pod przykryciem. Im krócej jajka będą poddane obróbce termicznej, tym więcej wartości odżywczych zachowają.

  • Miniatura:
  • Źródło: GANNAMARTYSHEVA, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.