w

To puree przygotujesz w zaledwie 3 minuty. Goście będą zachwyceni

Źródło: bhofack2, Getty Images

Puree ziemniaczane to świetny dodatek do obiadu. I mimo że wiele osób rezygnuje z niego bojąc się długiego czasu przygotowania, uspokajamy. Na Instagramie pojawił się świetny patent na ekspresowe puree. Jak zrobić szybko puree ziemniaczane, które zachwyci twoich gości?

Idealne puree powinno być aksamitne, kremowe i puszyste. Żeby takie było najczęściej wykorzystuje się tłuczek, blender, a czasem i tarkę do warzyw. Jednak istnieje jeden prosty sposób, dzięki któremu zrobimy puree szybko i nie będziemy mieć sterty brudnych naczyń. Wystarczy jedynie zajrzeć do piekarnika.

Jak zrobić szybko puree ziemniaczane?

Proces wykonanie puree bywa żmudny. Najpierw należy obrać i ugotować ziemniaki. Następnie dokładnie rozgnieść z dodatkiem masła, mleka lub śmietany. Jednak mało kto lubi tracić czas na tak długie przygotowanie jednego dodatku do obiadu. Dlatego też warto podejrzeć patent pokazany przez @lorafied na Instagramie. Na zamieszczonym filmiku widzimy, że kobieta do zrobienia puree wykorzystuje kratkę z piekarnika. Wystarczy, że dokładnie umyte ziemniaki ugotujesz bez obierania, a następnie pokroisz na pół i przeciśniesz przez kratkę. Dzięki tej metodzie ziemniaki trafią do miseczki, a skórki pozostaną na górze kratki. Kiedy ziemniaki mamy gotowe wystarczy je już tylko wymieszać z masłem oraz mlekiem i tyle. Puree gotowe.

Co można dodać do puree ziemniaczanego?

Do puree ziemniaczanego pasuje wiele dodatków, które podkręcą jego smak. Do najpopularniejszych należą:

  • chrzan/ musztarda
  • gałka muszkatałowa
  • podsmażona cebulka
  • upieczony ząbek czosnku
  • tarty parmezan
  • posiekana natka pietruszki
  • tabasco
  • rozgnieciony ser feta
  • Miniatura:
  • Źródło: bhofack2, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.