w

Jak ugotować ziemniaki? Dodaj do nich ocet, a obiad będzie obłędny

Często robisz obiad z ziemniakami w roli głównej? Ale czy wiesz, jak ugotować ziemniaki, aby były idealne pod każdym kątem? Co warto do nich dodać? Tego wszystkiego dowiesz się, już za moment!

Chyba najbardziej popularnym pomysłem na obiad w naszym kraju są gotowane ziemniaki z mięsem i surówką. Kotlety w panierce, mielone czy duszony schab w sosie. Kombinacji jest naprawdę wiele i każda z tych opcji ma w sobie to „coś”.

Dziś jednak skupimy się strikte na ziemniakach. Z doświadczenia wiem, że ich smak można podkręcić na 100% przy pomocy pewnego składnika. Na pewno ten produkt znajdziesz w swojej kuchni, więc masz z głowy dodatkowe zakupy.

Gotowanie ziemniaków/źródło: YelenaYemchuk, Getty Images

Jak ugotować ziemniaki, aby były jeszcze lepsze?

To, co zaraz napisze, może w pierwszej chwili wydawać Ci się, wręcz absurdalne. Ale daj mi chwilę, a wszystko stanie się jasne!

Do gotujących się ziemniaków warto dodać odrobinę octu. Dlaczego? Otóż dzięki temu składnikowi, ugotowane ziemniaki będą bardziej wyraziste. Ich smak zostanie podkręcony do maksimum. Co więcej, ocet ma też dobry wpływ na ich strukturę. Po dodaniu go do garnka, nie musisz obawiać się, że ziemniaki w trakcie gotowania zaczną się rozpadać. Jeśli więc, zależy Ci na podaniu ziemniaków w całości po ugotowaniu, to trik z octem sprawdzi się tu idealnie!

Kiedy dodać ocet do ziemniaków?

Aby przyśpieszyć proces gotowania, obrane ziemniaki możesz zalać od razu gorącą wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj do garnka łyżkę octu. I to wystarczy. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Do dzisiejszego triku nada się każdy rodzaj octu, co jeszcze bardziej ułatwia całą sprawę.

Chyba nie muszę dodawać nic więcej. Jak sama widzisz, naprawdę warto dodać odrobinę octu do gotujących się ziemniaków. Praktycznie nic Cię to nie kosztuje, a korzyści jest całkiem sporo!

Zobacz także: Placki ziemniaczane wpijają za dużo tłuszczu? Dodaj 1 składnik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani