Spis treści
Kiedy używamy w kuchni pora, zazwyczaj wykorzystujemy jego białą część, a pozostała część warzywa ląduje w koszu. Okazuje się jednak, że zielona część pora również nadaje się do spożycia i można z niej przygotować dwie ciekawe przystawki, które zachwycą twoich gości.
Zielona część pora- jak ją wykorzystać?
Por jest warzywem chętnie używanym w naszej kuchni do rozmaitych potraw. Najczęściej wykorzystujemy jego białą połowę, a resztę wyrzucamy, nie mając na nią zupełnie pomysłu. W wielu przepisach w których pojawia się por, czytamy aby odciąć jego zieloną część, a wykorzystać jedynie tą białą. Jednak najczęściej zielona część zajmuje aż 3/4 warzywa i szkoda ją tak po prostu zmarnować, wyrzucając do śmieci. Zdecydowanie lepiej przygotować z niej puree, porowe chipsy, lub zamrozić i wykorzystać jako część włoszczyzny do rosołu
Puree z pora
Jeśli decydujemy się na przygotowanie chipsów lub puree z zielonej części pora, musimy pamiętać o tym, żeby było to stosunkowo młode warzywo. Jeśli por ma sztywne, intensywne liście to świetnie nada się do tych dwóch przepisów. Aby przygotować puree z pora, należy jego zieloną część i młode liście pokroić na kawałki, a następnie zmiksować w blenderze. Następnie do zmiksowanych warzyw dodaje się wywar np. ten z gotowania rosołu, miksuje ponownie i doprawia do smaku. Co ciekawe puree z pora można zamrozić korzystając z foremek do mrożenia lodu i wykorzystywać podczas gotowania zup czy sosów.
Chipsy z zielonej części pora
Chipsy z pora świetnie sprawdzą się zamiast grzanek do zup kremów. Do przygotowania chipsów nie używamy liści, a jasnej i tej ciemniejszej strony pora. Wystarczy pokroić warzywo na 5 mm prążki, posypać solą i pieprzem, skropić oliwą i upiec w piekarniku. Czas pieczenia to ok. 25 min, a temp. piekarnika to 100 stopni C.
