Natka pietruszki to nic innego jak liście rośliny korzennej. Jest ona chętnie wykorzystywana z kuchni ze względu na mocny i aromatyczny smak. Jej zasadniczą wadą jest to, że szybko więdnie i jeśli odpowiednio jej nie zabezpieczymy (woda w tym wypadku nie wystarczy!), szybko będzie nadawała się jedynie do kosza. Poznaj prosty trik, który przedłuży jej trwałość nawet o miesiąc!
Zwiędnięte liście natki nie są apetyczne, dlatego warto się zastanowić jak przedłużyć ich świeżość. Jeśli akurat masz zapas pietruszki, którego nie dasz rady zużyć na raz, mam dla Ciebie sprytny patent na przedłużenie świeżości tego produktu!
Natka pietruszki będzie świeża nawet przez miesiąc!
Zacznij od przygotowania pietruszki. Do większej miski wlej wodę i dosyp łyżkę sody, całość wymieszaj i zanurz natkę w wodzie. Ta czynność sprawi, że pozbędziesz się wszystkich zanieczyszczeń z listków pietruszki. Następnie wysusz nać na ręczniku papierowym.
Osuszoną nać pokrój na desce w dowolny sposób. Weź duży słoik i na dno wstaw złożony ręcznik papierowy, wsyp natkę i szczelnie zakręć słoik.
Tak przechowywana natka będzie świeża przez cały miesiąc. Wcześniejsze wymoczenie w sodzie zabije wszystkie bakterie, a ręcznik wewnątrz słoika będzie odprowadzał całą wilgoć. Dzięki temu natka będzie utrzymywać świeżość i nie zwiędnie.
Zobacz również:
Jeden komentarz