Zupa ogórkowa to polskie danie, które charakteryzuje się kwaskowatym posmakiem ogórków kiszonych. Nie można jej zaliczyć do mdłych potraw, jednak w trakcie przygotowania musimy zachować pewną kolejność dodawania składników. Jeśli ogórki kiszone zostaną dorzucone na początku gotowania, cała zupa może zostać wylana — nie będzie smaczna!
Ogórkowa składa się z bulionu, warzyw, kwaskowatych ogórków i odpowiedniego zabielenia. Jest pożywna, a zawarte w niej witaminy wspierają nasz organizm. Aby jak najlepiej ją przygotować, warto poznać zasady dotyczące dodawania ogórków do zupy. Jeśli zrobimy to w nieodpowiednim momencie, mogą zepsuć całe danie.
Złota zasada dotycząca ogórkowej brzmi: ogórki kiszone dodajemy na sam koniec gotowania! Istnieją dwa powody, dlaczego musimy się do tego stosować.
Ogórki kiszone nie lubią długiego gotowania, gdyż pod wpływem temperatury tracą smak i właściwości. Jeśli dorzucimy warzywo do zupy na początku gotowania, będzie mdła, a smak ogórków nie będzie za bardzo wyczuwalny.
Kolejny powód to problem z ziemniakami, które w kwaśnym odczynie nie będą chciały się ugotować. Kwas zawarty w kiszonkach sprawi, że ziemniaki będą twarde nawet po godzinie na gazie. Ogórki dodajemy w momencie, gdy ziemniaki są miękkie.
Dobrym trikiem na wydobycie najlepszego smaku ogórków kiszonych jest starcie ich i podsmażenie na maśle. Zyskają jeszcze lepszy aromat, a zupa ogórkowa zyska nowego maślanego smaku.
Zobacz nasz przepis na najlepszą ogórkową:
Jeden komentarz