w

Sos pieczarkowy bez śmietany? To naprawdę jest możliwe!

sos pieczarkowy bez śmietany
Dar1930, Getty Images

Sos w przepisie to taka wisienka na torcie, która nadaje daniu niesamowitego smaku. Ale czy wobrażasz sobie sos pieczarkowy bez śmietany? Jeśli nie, ten artykuł powstał z myślą o Tobie. Zaraz wszystko stanie się jasne!

Chyba zgodzisz się ze mną, że sos pieczarkowy jest najbardziej popularnym sosem w naszym kraju. Można go dodać dosłownie do wszystkiego – gołąbków, krokietów, placków ziemniaczanych czy pierogów. Może również stanowić idealne uzupełnienie do dań makaronowych. Już od samego myślenia zrobiłam się głodna, a Ty?

I na pewno masz w swoim domu chociażby jeden przepis na ten właśnie miks kremowo-grzybowy. Ale czy wiesz, że sos pieczarkowy można przygotować z zupełnie innymi dodatkami, które zagęszczą go równie dobrze jak śmietana? Też do niedawna nie miałam o tym zielonego pojęcia.

Sos pieczarkowy bez śmietany?

Wszystko zmieniło się jednak podczas mojej ostatniej wizyty u cioci Eli. Siostra mojej mamy poczęstowała mnie domowymi gołąbkami z sosem z pieczarek. I zajadając się pysznym daniem, w pewnym momencie zwróciłam uwagę na wyjątkowy smak sosu pieczarkowego. Wtedy też moja ciocia zdradziła swój sprawdzony przepis na sos pieczarkowy bez grama śmietany. Jak go zrobić? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment!

Sos pieczarkowy bez śmietany

Koniec z dodatkiem śmietany, możesz użyć innych składników!
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 25 min.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania pieczarek. Najpierw je obieramy, po czym kroimy w cienkie plasterki.
  • Następnie obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę.
  • Po czym wrzucamy na rozgrzaną i dobrze natłuszczoną patelnię z wysokimi bokami. Smażymy do zarumienienia.
    Jeśli nie masz głebokiej patelni, sos pieczarkowy możesz zrobić również w zwykłym garnku.
  • Kiedy cebula nabierze już złocistych rumieńców, do naczynia dodajemy wcześniej przygotowane grzyby oraz przyprawy.
  • Po kilku minutach, kiedy pieczarki zmiękną, na patelnię wlewamy wodę oraz mleko.
  • Dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły. Na koniec zostaje nam zagęścić sos.
  • Zrobisz to w mgnieniu oka przy pomocy mąki ziemniaczanej połączonej z zimną wodą.
  • Kiedy sos stanie się wystarczająco gęsty, możesz dodać do niego posiekaną natkę pietruszki.
  • Smacznego!
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Przepis mojej cioci to najlepszy dowód na to, że sos pieczarkowy można zrobić bez grama śmietany. Tym samym będzie on lżejszy i mniej kaloryczny. Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszej recepturze. Wykorzystasz ją w swojej kuchni jeszcze w tym tygodniu?

Zobacz także: Smażąc pieczarki, zauważyłaś na patelni wodę? Wiemy, co robisz źle

  • Miniatura:
  • Dar1930, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani