W przepisie na kotlety mielone często widzimy dodatek namoczonej bułki. Można to zrobić w mleku lub wodzie, który płyn jest lepszy? Poniżej kilka rad, by uniknąć błędów w przygotowaniu kotletów.
Co dom to przepis na kotlety mielone. Nie ma złotej receptury na ten dodatek do obiadu, gdyż każdy lubi co innego. Składnikiem łączącym wszystkie przepisy jest dodatek namoczonej bułki pszennej. Co lepsze woda czy mleko do namoczenia?
Zanurzenie suchej bułki w mleku i dodanie jej do mięsa sprawi ze kotlety staną się miękkie i soczyste. Dodatkowo całość będzie bardziej zwarta i nie będzie się rozpadać na patelni.

Mleko neutralizuje zapachy ulatujące z wieprzowiny podczas smażenia, świetnie balansuje smak mięsa. To sprawia, że mleko jest znacznie lepszym wyborem niż woda.
Jakie mięso wybrać do kotletów mielonych?
Naszym faworytem zostaje wieprzowina, najlepiej mielona z szynki lub łopatki. Mięso może być tłustsze, gdyż będzie to pozytywnie wpływać na soczystość kotletów. Mięso najlepiej zdobyć od lokalnego rzeźnika, będzie miało zdecydowanie lepszą jakość.