Spis treści
Już za moment dowiesz się, jak przygotować prawdziwą klasykę kuchni hiszpańskiej. Przepyszna paella to prawdziwe niebo w gębie!
Śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu? Jeśli tak, z pewnością zauważyłaś, że uwielbiam testować przepisy z różnych zakątków świata. Tego typu działania to dla mnie niesamowita frajda, genialne przeżycie i odkrycie nie tylko nowych smaków, ale i poznanie wielu ciekawostek o różnych zakątkach świata.
W skrócie mogę podsumować to tylko w jeden sposób – w mojej kuchni na pewno nie jest nudno. Codziennie coś się w niej dzieje, a kiedy coś szczególnie przypadnie mi do gustu, od razu pędzę do komputera, aby się tym z Tobą podzielić. Nie inaczej będzie i tym razem. Będzie ciekawie, smacznie i oryginalnie jednocześnie.
Co to jest paella?
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji na pyszny posiłek, warto w kilku słowach wytłumaczyć czym tak w ogóle jest dzisiejsza potrawa. Otóż jest to jedno z najbardziej klasycznych i kultowych dań kuchni hiszpańskiej.
Ma ono wiele wariacji i kombinacji. Jednocześnie jego bazę stanowi smażony ryż z przeróżnymi dodatkami. Można wymienić tu chociażby: kurczaka, owoce morza, jak i kolorowe warzywa, a nawet grzyby. Paellę przygotowuje się na patelni i zazwyczaj serwowana jest w porze obiadowej. Skoro podstawy są już znane, przechodzimy do szczegółowej instrukcji na genialny obiad.
Paella z owocami morza i kurczakiem
Składniki
na 8 porcji
- 500 g ryż
- 800 ml bulion warzywny
- 800 g owoce morza
- 300 g pierś z kurczaka
- 3 szt. pomidor
- 200 g zielony groszek
- 1 szt. papryka czerwona
- 1 szt. cebula
- 2 ząbki czosnek
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1/2 natki pietruszka
- 1 łyżeczka słodka papryka
- 1 szczypta szafran
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania warzyw. W tym celu dzielimy w drobną kostkę cebulę oraz paprykę.
- Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
- W drobną kostkę kroimy również pierś z kurczaka.
- Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy na początku mięso drobiowe. Po chwili wrzucamy do urządzenia czosnek, cebulę oraz paprykę. Mieszankę smażymy przez chwilę.
- W międzyczasie na osobnej patelni podsmażamy owoce morza.
- Dopiero po wstępnej obróbce, łączymy składniki z obu patelni.
- Następnie dodajemy na patelnię pomidory (pokrojone na mniejsze kawałki) oraz zielony groszek.
- Do patelni przelewamy też bulion domowej roboty, dosypujemy szafran oraz ryż.
- Gotujemy do chwili, aż ryż wchłonie bulion. Przed podaniem doprawiamy do smaku przyprawami, po czym posypujemy danie świeżą pietruszką.
- Smacznego!
Koniecznie daj mi znać, czy miałaś wcześniej okazję skosztować pysznego dania wywodzącego się z hiszpańskiej kuchni? Jeśli nie, musisz wypróbować dzisiejszą inspirację, bo kto wie, może odkryjesz nową miłość kulinarną.
Osobiście lubię paellę najbardziej za to, że można przygotować ją na tak wiele ciekawych sposobów. A co za tym idzie, nigdy się nam nie znudzi.