w , ,

Kruche ciasto bez masła? Tak, to możliwe. Istnieje tańszy zamiennik

Kruche ciasto bez masła
Katerina Holmes, Pexels

Kruche ciasto bez masła brzmi trochę jak płatki bez mleka. Czy to może się udać? Otóż jak najbardziej. Wystarczy, zamienić masło na inny, tańszy tłuszcz, który wykorzystywały nasze babcie! W roli głównej zapomniany przez wszystkich smalec.

Kruche ciasto jest zwarte, ale jak sama nazwa wskazuje — łatwo go pokruszyć. Stanowi bazę wielu wypieków, ma cudowny aromat i jest banalne w wykonaniu. Największym minusem kruchego ciasta jest cena, jaką przyjdzie nam zapłacić za składniki. Otóż kostka masła w tych czasach kosztuje ok. 9 złotych, co sprawia, że wielu z nas przestało kupować ten produkt.

Aby nico zniwelować koszty przygotowania, kruchego ciasta zamień masło na smalec, a gwarantujemy, że nie odczujesz dużej różnicy w smaku. Niektórzy uważają, że to smalec nadaje aksamitnej konsystencji i już dawno zamienili mleczny wyrób na smalec.

Kruche ciasto bez masła
kruche ciasto/ fot. Kontrec, Getty Images

Idealne proporcje na kruche ciasto z dodatkiem smalcu!

Aby zrobić idealnie kruche ciasto, wykorzystaj te składniki:

  • 300 g mąka pszenna
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 150 g smalcu (musi być zimny)

Wszystkie składniki należy wrzucić do miski i wyrobić jak w przypadku tradycyjnego masła. Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i schładzamy w zamrażarce przez 30 minut. Po wyciągnięciu wyklejamy blachę ciastem i nakłuwamy widelcem, by powietrze mogło swobodnie uciekać.

Jak widzisz kruche ciasto bez masła to nie abstrakcja, bardzo łatwo je przygotować i będzie kosztowało nas dwa razy mniej.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • Katerina Holmes, Pexels

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli