Kruche ciasto bez masła brzmi trochę jak płatki bez mleka. Czy to może się udać? Otóż jak najbardziej. Wystarczy, zamienić masło na inny, tańszy tłuszcz, który wykorzystywały nasze babcie! W roli głównej zapomniany przez wszystkich smalec.
Kruche ciasto jest zwarte, ale jak sama nazwa wskazuje — łatwo go pokruszyć. Stanowi bazę wielu wypieków, ma cudowny aromat i jest banalne w wykonaniu. Największym minusem kruchego ciasta jest cena, jaką przyjdzie nam zapłacić za składniki. Otóż kostka masła w tych czasach kosztuje ok. 9 złotych, co sprawia, że wielu z nas przestało kupować ten produkt.
Aby nico zniwelować koszty przygotowania, kruchego ciasta zamień masło na smalec, a gwarantujemy, że nie odczujesz dużej różnicy w smaku. Niektórzy uważają, że to smalec nadaje aksamitnej konsystencji i już dawno zamienili mleczny wyrób na smalec.
Idealne proporcje na kruche ciasto z dodatkiem smalcu!
Aby zrobić idealnie kruche ciasto, wykorzystaj te składniki:
- 300 g mąka pszenna
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 150 g smalcu (musi być zimny)
Wszystkie składniki należy wrzucić do miski i wyrobić jak w przypadku tradycyjnego masła. Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i schładzamy w zamrażarce przez 30 minut. Po wyciągnięciu wyklejamy blachę ciastem i nakłuwamy widelcem, by powietrze mogło swobodnie uciekać.
Jak widzisz kruche ciasto bez masła to nie abstrakcja, bardzo łatwo je przygotować i będzie kosztowało nas dwa razy mniej.
Zobacz także:
Jeden komentarz