w , ,

Sprawdzony przepis na ciasto leśny mech. Idealne na Wielkanoc

ciasto leśny mech
Petroos, Getty Images

Szukasz ciekawego i pysznego deseru na wielkanocny stół? Ciasto leśny mech spisze się w tej roli idealnie. Po prostu palce lizać!

Jeśli miałabym wskazać kolory, które najbardziej kojarzą mi się z Wielkanocą, bez wątpienia byłby to żółty i zielony. Z pierwszego wyboru chyba nie muszę się tłumaczyć. Po prostu żółty kojarzy mi się z jajkami, a jak wiadomo, to one są jednym z głównych symboli nadchodzących świąt.

Co zaś tyczy się zieleni, to w moim przypadku ma ona podwójne znaczenie. Po pierwsze nawiązuje bezpośrednio do Wiosny, kiedy ma miejsce Wielkanoc. Po drugie, to kolor charakterystyczny dla przebudzenia z długiego snu, wręcz odrodzenia. Dlatego motyw ten również świetnie wpisuje się w symbolikę Wielkanocy.

Dlaczego w ogóle rozwinęłam ten temat? Otóż już za moment podzielę się z Tobą genialną recepturą na fenomenalne ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem właśnie w zielonym wydaniu. Jest to wręcz „must have” na wielkanocnym stole. Dlaczego? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Ciasto leśny mech hitem na wielkanocnym stole

Wśród mazurków, serników i babek, na tegorocznym stole wielkanocnym nie może zabraknąć genialnego wypieku jakim jest deser leśny mech. Dzięki pięknym i kontrastującym kolorom wyróżnia się już z daleka. Wyglądem przypomina leśną polanę, dlatego już od samego patrzenia można się w nim zakochać.

A po jednym kęsie, po prostu przepadniesz. Połączenie zielonego biszkopta z lekką i orzeźwiającą pianką oraz smacznymi owocami, to po prostu prawdziwy sztos. Sukces masz gwarantowany. Każdy z gości będzie pytał o przepis na to domowej roboty arcydzieło w słodkim wydaniu.

Leśny mech

To genialne ciasto ma w sobie wszystko to, co najlepsze. Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie!
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 45 min.
Pieczenie: 35 min.

Składniki

na 9 porcji

Ciasto szpinakowe:

Pianka:

Dekoracja

  • owoce (borówki, maliny, granat, czerwona porzeczka)
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od umycia i zblendowania szpinaku.
  • Jajka delikatnie ubij, po czym połącz je ze zblendowanym szpinakiem i olejem. Składniki dodawaj partiami.
  • Następnie do powstałej mieszanki dodajemy suche składniki - przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
  • Powstałe w ten sposób ciasto szpinakowe, przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 35 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • W międzyczasie przygotuj piankę. W tym celu rozpuść galaretkę we wrzątku i odstaw na bok do ostudzenia.
  • Następnie ubij ze sobą śmietankę i cukier puder.
  • Po chwili do powstałej mieszanki zacznij dodawać na raty mascarpone.
  • Kiedy już wyczerpiesz wszystkie składniki, wlej powoli do powstałej masy rozpuszczoną galaretkę. Nadal energicznie mieszaj.
  • Upieczone i ostudzone ciasto dzielimy na 2 blaty. Górną część kruszymy drobno.
  • Na spód ciasta przelewamy mieszankę z mascarpone. Na razie ma płynną formę, ale po wizycie w lodówce szybko stężeje. Dlatego ciasto zalewaj w formie z zabezpieczonymi bokami, aby nic się nie wylało.
  • Wstaw deser na godzinę do lodówki.
  • Po tym czasie udekoruj jego wierzch rozdrobnionym biszkoptem oraz świeżymi owocami.
  • W efekcie masz otrzymać efekt leśnej łąki.
  • Smacznego!
ciasto leśny mech

Wartości odżywcze

Leśny mech
Na porcję przypada:
Kalorie
492.6
Tłuszcze
 
37.8
g
58
%
Węglowodany
 
29.8
g
10
%
Błonnik
 
2.8
g
12
%
Białka
 
8.7
g
17
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Dodatkowo w okresie świątecznym, możesz udekorować domowe ciasto czekoladowymi jajkami lub zajączkami. Całość będzie się pięknie prezentować!

Zobacz także: Żurek Anny Lewandowskiej nie zawiera grama mąki. Jak go zrobić?

  • Miniatura:
  • Petroos, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    3 komentarzy

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani