Spis treści
Trudno wyobrazić sobie udaną Wielkanoc bez tradycyjnego i idealnego mazurka. Dziś podpowiemy co zrobić, aby ciasto kruche do tego wypieku nie stało się zbyt miękkie pod wpływem nadzienia.
Wielkanocny mazurek to przepyszne ciasto, które nikomu nie trzeba przedstawiać. Co roku gości na naszych stołach świątecznych wraz z sernikiem i babką z domowym lukrem. I choć możesz mieć w swoich zbiorach sprawdzony przepis na mazurka, łatwo o fatalny błąd. Na szczęście może uratować go trik, którym zaraz się z Tobą podzielę. Przechodzimy do sedna!
Co zrobić, aby kruche ciasto w wielkanocnym mazurku było idealne?
Choć wydaje się z pozoru, że przepis na wielkanocny mazurek jest prosty, bardzo szybko zamiast idealnie chrupkiego spodu, mamy wilgotny i miękki kawałek ciasta. Jak to możliwe? Otóż dzieje się tak, po kontakcie kruchego ciasta z nadzieniem lub kremem. Na szczęście istnieje skuteczny patent, który w szybki i prosty sposób zabezpiecza idealną chrupkość naszego mazurka. Ten trik stosowały nasze babcie, a jak wiadomo, one znają się najlepiej na kulinarnych poradach.
Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest warstwa ochronna z białka jaj. Wszystko co musimy zrobić w tym przypadku, to rozprowadzić białko na uformowanym cieście kruchym. Zrobisz to przy pomocy kuchennego pędzelka. Rozprowadź białko na wierzchu surowego ciasta i wstaw je do nagrzanego piekarnika.
W ten sposób masz pewność, że po kontakcie ciasta kruchego z nadzieniem nie dojdzie do jego rozmoczenia, a co za tym idzie, ciasto nie stanie się nieprzyjemnie miękkie.
I to wszystko. Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby w szybki i sprawdzony sposób ochronić domowy wypiek. Ta niepozorna czynność sprawi, że za każdym razem przygotujesz mazurka wielkanocnego w idealnym wydaniu.
Jeśli szukasz więcej przydatnych trików na przygotowanie perfekcyjnej Wielkanocy, zapraszamy do naszej bogatej bazy z całą masą sprawdzonych rozwiązań w kuchni. To na pewno bedą udane święta 🙂