Spis treści
Zupa kalafiorowa z serem żółtym to przepyszne danie, które potrafi mocno nasycić i rozgrzać w chłodny dzień. Delikatny kalafior potrafi przybrać najróżniejsze formy, zaczynając od zup aż po kotlety na bazie tego warzywa. Dzięki odpowiednim przyprawom kalafior zaskoczyć głębią smaku i aromatu. Klasyczną wersję zupy z kalafiora warto urozmaicić serem żółtym, który sprawi, że danie stanie się kremowe i sycące.
Urozmaicona i zdrowa dieta powinna zawierać dużo zup, które są bogate w wodę, a ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Jeśli masz problem z piciem wody, powinnaś jeść więcej zup, nawet nie wiesz, ile zmieni to w twoim życiu. Trawienie będzie usprawnione, brzuch stanie się płaski, a wzdęcia będą jedynie niemiłym wspomnieniem.
Zupa kalafiorowa z serem żółtym to strzał w 10!
Jeśli twoje dzieci nie chcą jeść warzyw, zupa to miejsce, gdzie możesz je przemycić. Wystarczy je drobno skroić lub zblendować, a żadne dziecko nie oprze się pysznej zupie. Jest delikatna w smaku, ale w żadnym razie nie jest mdła. Jeśli masz ochotę na bardziej charakterną zupę, możesz dodać trochę ostrej papryczki/
Odświeżona wersja zupki z kalafiora, która jest lekka, ale dzięki magicznemu składnikowi w postaci tartego sera staje się sycąca i kremowa. Spróbuj odtworzyć ten wspaniały przepis we własnej kuchni!
Zupa z kalafiora
Składniki
na 5 porcji
- 1,2 l bulion warzywny
- 1 kalafior
- 2 marchew
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 łodygi seler naciowy
- 2 łyżka olej
- 1 szklanka ser cheddar (tarty)
- szczypta gałka muszkatołowa
- 1/3 łyżka tymianek
- 200 ml śmietana 12%
- sól (do smaku)
- pieprz
- natka pietruszki (posiekana)
Sposób przygotowania
- Kalafiora płuczemy i dzielimy na różyczki. Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. To samo w przypadku selera. Cebulkę pozbawiamy łupki i kroimy w kostkę.
- W garnku podgrzewamy olej, podsmażamy cebulkę, dorzucamy ziemniaki, marchewkę i rozdrobnionego kalafiora, chwile podsmażamy. Wlewamy bulion i gotujemy.
- Przyprawiamy tymiankiem i gałką muszkatołową, gdy warzywa będą miękkie dolewamy uprzednio zahartowaną śmietanę. Wsypujemy starty ser i mieszamy całość.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ciepłą.
Jeden komentarz