Spis treści
Zupa brokułowa z serem cheddar to zachodni przysmak Amerykanów. Sprzedaje się ją gotową w puszkach lub gotuje na własną rękę. Można ją dostać w większości barów i jest prawie tak samo popularna jak frytki czy kurczak. Zrobienie jej nie wymaga od nas wiele, kluczem są trzy składniki: bulion, brokuł i ser cheddar.
Przepis na tę zupę od dawna przewijał się na moich mediach społecznościowych, aż w końcu podjęłam próbę jej zrobienia. Uważam, że to danie jest niezwykle smaczne, ale umowy się, że wszystko, co ma dodatek sera, jest pyszne!
Amerykańska zupa brokułowa

Jak dla mnie, najważniejsza część tej zupy, to aromatyczny bulion. To on nadaje większość smaku i jest odpowiedzialny za to, czy zupa będzie smaczna. Najlepiej przygotować swój własny wywar, lecz jak wiadomo, nie każdy ma na to czas. Zamiast używać chemicznych kostek rosołowych, wypróbuj bulion ze słoiczka, który ma o niebo lepszy skład.
Pierwotnie do zupy powinno się dodawać cheddar, lecz jeśli nie masz go akurat pod ręką, możesz nieco zmodyfikować przepis i dodać serek topiony. Smak będzie nieco inny, ale w dalszym ciągu będzie smacznie.
Zupa brokułowa z serem
Składniki
na 4 porcje
- 1,5 l bulion (warzywny lub mięsny)
- 1 brokuł
- 2 marchew
- 2 cebula
- 2 łyżka olej
- 150 g ser cheddar
- sól
- pieprz
- 50 ml śmietana 30% (lub śmietana do zup)
Sposób przygotowania
- Zacznij od pokrojenia i podsmażenia cebulki na oleju. Następnie zetrzyj marchew na tarce i dorzuć na patelnie. Podsmażaj całość 3 minuty i ściągnij z gazu.
- Bulion nastaw na mały gaz i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie podziel brokuła na mniejsze różyczki, oczyść i wrzuć do wywaru. Kolejno dorzuć marchew i cebulę. Gotuj całość, aż brokuł będzie miękki.
- Olej nieco wywaru, zahartuj śmietanę i dolej do zupy. Na sam koniec dodaj tarty ser i wymieszaj, aż całość się rozpuści. Na samym końcu można doprawić zupę pieprzem i solą, jeśli czujesz, że czegoś brakuje.
Zupę można podawać z grzankami, które genialnie chrupią w trakcie jedzenia. Zrobisz je z czerstwego chleba, który zalega Ci w chlebaku i lada moment zostaną wyrzucone. Dodaj trochę czosnku do grzanek, a będą jeszcze smaczniej!