w ,

Zupa brokułowa z serem cheddar. Tak właśnie robią ją Amerykanie

Zupa brokułowa
Saddako, pexels

Zupa brokułowa z serem cheddar to zachodni przysmak Amerykanów. Sprzedaje się ją gotową w puszkach lub gotuje na własną rękę. Można ją dostać w większości barów i jest prawie tak samo popularna jak frytki czy kurczak. Zrobienie jej nie wymaga od nas wiele, kluczem są trzy składniki: bulion, brokuł i ser cheddar.

Przepis na tę zupę od dawna przewijał się na moich mediach społecznościowych, aż w końcu podjęłam próbę jej zrobienia. Uważam, że to danie jest niezwykle smaczne, ale umowy się, że wszystko, co ma dodatek sera, jest pyszne!

Amerykańska zupa brokułowa

Zupa brokułowa
vm2002, Canva

Jak dla mnie, najważniejsza część tej zupy, to aromatyczny bulion. To on nadaje większość smaku i jest odpowiedzialny za to, czy zupa będzie smaczna. Najlepiej przygotować swój własny wywar, lecz jak wiadomo, nie każdy ma na to czas. Zamiast używać chemicznych kostek rosołowych, wypróbuj bulion ze słoiczka, który ma o niebo lepszy skład.

Pierwotnie do zupy powinno się dodawać cheddar, lecz jeśli nie masz go akurat pod ręką, możesz nieco zmodyfikować przepis i dodać serek topiony. Smak będzie nieco inny, ale w dalszym ciągu będzie smacznie.

Zupa brokułowa z serem

Czy wiesz, że poniższa zupa, to ulubiony przysmak amerykanów? Nie jest to najzdrowsza opcja, ale od czasu do czasu można sobie na nić pozwolić.
Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 35 min.

Składniki

na 4 porcje

Sposób przygotowania

  • Zacznij od pokrojenia i podsmażenia cebulki na oleju. Następnie zetrzyj marchew na tarce i dorzuć na patelnie. Podsmażaj całość 3 minuty i ściągnij z gazu.
  • Bulion nastaw na mały gaz i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie podziel brokuła na mniejsze różyczki, oczyść i wrzuć do wywaru. Kolejno dorzuć marchew i cebulę. Gotuj całość, aż brokuł będzie miękki.
  • Olej nieco wywaru, zahartuj śmietanę i dolej do zupy. Na sam koniec dodaj tarty ser i wymieszaj, aż całość się rozpuści. Na samym końcu można doprawić zupę pieprzem i solą, jeśli czujesz, że czegoś brakuje.
Zobacz
zupa warzywna zupa z serem
Ocena:
(1 głos)

Zupę można podawać z grzankami, które genialnie chrupią w trakcie jedzenia. Zrobisz je z czerstwego chleba, który zalega Ci w chlebaku i lada moment zostaną wyrzucone. Dodaj trochę czosnku do grzanek, a będą jeszcze smaczniej!

  • Miniatura:
  • Saddako, pexels

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli