Spis treści
Naleśniki jak z najlepszej francuskiej restauracji? Dzięki pewnemu trikowi, który stosuje Ania Starmach, twoje naleśniki już nigdy nie będą przypominać grubych, nieestetycznych placków. Naleśniki od Ani Starmach zaskoczą cię swoim smakiem i puszystością. Spróbuj i przekonaj się sama.
Podstawą dobrego ciasta na naleśniki są dobrze dobrane proporcje: mleka, wody i mąki. Ania Starmach podstawowy przepis poszerzyła jednak o jeszcze jeden ważny składnik. Jaki? Sekret naleśników Ani Starmach tkwi w dodaniu do ciasta odrobiny masła. Dzięki temu kremowemu dodatkowi naleśniki zawsze wychodzą idealnie miękkie w środku i nie rozwalają się podczas smażenia. Roztopione masło nadaje również wyjątkowego aromatu. Kiedy raz zrobisz ciasto z tym pysznym dodatkiem, już nigdy nie zrobisz naleśników z innego przepisu.
Naleśniki od Ani Starmach z dodatkiem masła
Składniki:
- mleko – 200 ml
- mąka – 200 g
- woda gazowana – 150 ml
- cukier – 1 łyżka
- jajko
- łyżka masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Do dużej miski wlej odrobinę mleka, dodaj: cukier, szczyptę soli, jajko i dwie łyżki mąki oraz odrobinę wody. Składniki wymieszaj najlepiej za pomocą miksera.
- Następnie stopniowo dodaj pozostałe mleko, wodę, mąkę i łyżkę roztopionego masła. Zmiksuj na jednolitą masę.
- Przygotowane ciasto odstaw na ok. 30 minut. Możesz pozostawić je na blacie lub schłodzić w lodówce.
- Po ok. pół godziny rozgrzej patelnię naleśnikową i kulistymi ruchami rozprowadź na niej porcję ciasta, tworząc cienkiego placka.
- Smaż do momentu zarumienienia z obu stron.
- Naleśniki serwuj z bitą śmietaną, świeżymi owocami, dżemami lub powidłami.
- Zwinięte rulony możesz również udekorować cukrem pudrem czy słodkim sosem karmelowym.