w ,

Przepis na naleśniki od Ani Starmach. Wyjdą idealnie cienkie i sprężyste

Źródło: ania_starmach screen Instagram, RitaE, pixabay

Naleśniki jak z najlepszej francuskiej restauracji? Dzięki pewnemu trikowi, który stosuje Ania Starmach, twoje naleśniki już nigdy nie będą przypominać grubych, nieestetycznych placków. Naleśniki od Ani Starmach zaskoczą cię swoim smakiem i puszystością. Spróbuj i przekonaj się sama.

Podstawą dobrego ciasta na naleśniki są dobrze dobrane proporcje: mleka, wody i mąki. Ania Starmach podstawowy przepis poszerzyła jednak o jeszcze jeden ważny składnik. Jaki? Sekret naleśników Ani Starmach tkwi w dodaniu do ciasta odrobiny masła. Dzięki temu kremowemu dodatkowi naleśniki zawsze wychodzą idealnie miękkie w środku i nie rozwalają się podczas smażenia. Roztopione masło nadaje również wyjątkowego aromatu. Kiedy raz zrobisz ciasto z tym pysznym dodatkiem, już nigdy nie zrobisz naleśników z innego przepisu.

Naleśniki od Ani Starmach z dodatkiem masła

Składniki:

  • mleko – 200 ml
  • mąka – 200 g
  • woda gazowana – 150 ml
  • cukier – 1 łyżka
  • jajko
  • łyżka masła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wlej odrobinę mleka, dodaj: cukier, szczyptę soli, jajko i dwie łyżki mąki oraz odrobinę wody. Składniki wymieszaj najlepiej za pomocą miksera.
  2. Następnie stopniowo dodaj pozostałe mleko, wodę, mąkę i łyżkę roztopionego masła. Zmiksuj na jednolitą masę.
  3. Przygotowane ciasto odstaw na ok. 30 minut. Możesz pozostawić je na blacie lub schłodzić w lodówce.
  4. Po ok. pół godziny rozgrzej patelnię naleśnikową i kulistymi ruchami rozprowadź na niej porcję ciasta, tworząc cienkiego placka.
  5. Smaż do momentu zarumienienia z obu stron.
  6. Naleśniki serwuj z bitą śmietaną, świeżymi owocami, dżemami lub powidłami.
  7. Zwinięte rulony możesz również udekorować cukrem pudrem czy słodkim sosem karmelowym.
  • Miniatura:
  • Źródło: ania_starmach screen Instagram, RitaE, pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Izabela Leśniewska

      Jej specjalnością są tradycyjne polskie potrawy, które przedstawia w nowoczesnym ujęciu, a także międzynarodowe kuchnie, które odkrywa podczas swoich podróży.