Spis treści
Lekka zupa koperkowa, zarówno dla dorosłych, jak i maluchów, które dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę. Potrzebujesz 5 składników (nie licząc wody!) do jej wykonania. Prawda, że nie wiele?
Koperek smakuje o każdej porze roku, nieważne czy mamy lato, czy zimę, koperek to ciekawa zieleninka, którą wykorzystujemy w kuchni. Można go mrozić, a nie zmieni się jego smak ani wartości odżywcze. Jeśli w zamrażarce zalega Ci opakowanie kopru, który przydałoby się zużyć, zupa koperkowa będzie idealną okazją.

Jeśli chcesz bardziej treściwą zupę, dodaj ziemniaki gotowane w kawałkach. Innym pomysłem jest kasza gryczana niepalona, która dopasuje się smakiem do zupy i nieco zagęści konsystencję. Warto pomyśleć o takim niecodziennym dodatku. W poniższym przepisie wykorzystamy ryż, który jest najdelikatniejszy w smaku.
Zupa koperkowa
Składniki
na porcji
Sposób przygotowania
- Wlej do garnka wodę, vegetę, pieprz i lubczyk. Pozostaw do zagotowania.
- Wypłucz ryż i dodaj do gotującej się wody z przyprawami. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.
- Koperek poszatkuj, wrzuć do wody. Dodaj śmietankę i wymieszaj całość.
- Podawaj ciepłe.
Wartości odżywcze
Zupy powinny być stałym elementem diety, gdyż zawierają mnóstwo wody, z której jesteśmy zbudowani. Jeśli opornie idzie ci picie wody, wrzuć do diety więcej zup — uzupełnią braki w nawodnieniu.