w

Zupa czosnkowa z grzankami — zabije największy głód!

Zupa czosnkowa
getty images pro

Zupa czosnkowa z grzankami to łatwy obiad z tanich i łatwo dostępnych produktów. Jej główne gwiazdy to czosnek i ziemniaki, które po zblendowaniu staną się pysznym kremem. Jeśli jesteś fanką czosnku, ta zupa to coś dla Ciebie!

Rozgrzewająca zupa to nie tylko rosół! Często zamykamy się jedynie tę jedną propozycję, gdy tak naprawdę mamy wiele smaków do odkrycia. Zupa ma dodatek sera, więc będzie niezwykle sycąca, a płynne dania przestaną Ci się kojarzyć z nudną wodą z posmakiem warzyw.

Jeśli nadal Ci mało, dorób grzanki, zupa czosnkowa je uwielbia. Wystarczy pokroić chleb na kawałki i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju.

Zupa czosnkowa

Zupa robi się w 35 minut, dodatkowo wszystko zamyka się w jednym garnku, więc nie będzie za wiele sprzątania.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 27 min.

Składniki

na 8 sztuk

[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • W garnku roztapiamy masło klarowane, dodajemy drobno poszatkowaną cebulkę. Dolewamy oliwę i smażymy na niewielkim ogniu, tak by cebulka się tylko zeszkliła.
  • Kiedy cebula będzie gotowa, dolej bulion i dorzuć ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie — ok. 10-15 minut.
  • Kiedy wywar stoi na gazie, obierz czosnek i przekrój na pół każdy z ząbków. Dorzuć do garnka czosnek i przyprawy, gotuj przez 10 minut.
  • Na samym końcu gotowania odlej odrobinę wywaru i zmieszaj z mascarpone. Wlej śmietankę do zupy i gotuj przez 2 minuty.
  • Zawartość garnka zblenduj na gładki krem.
Zupa czosnkowa

Wartości odżywcze

Zupa czosnkowa
Na porcję przypada:
Kalorie
306.7
Tłuszcze
 
18.7
g
29
%
Węglowodany
 
30.2
g
10
%
Błonnik
 
3.5
g
15
%
Białka
 
5.4
g
11
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • getty images pro

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli