Spis treści
Zupa czosnkowa z grzankami to łatwy obiad z tanich i łatwo dostępnych produktów. Jej główne gwiazdy to czosnek i ziemniaki, które po zblendowaniu staną się pysznym kremem. Jeśli jesteś fanką czosnku, ta zupa to coś dla Ciebie!
Rozgrzewająca zupa to nie tylko rosół! Często zamykamy się jedynie tę jedną propozycję, gdy tak naprawdę mamy wiele smaków do odkrycia. Zupa ma dodatek sera, więc będzie niezwykle sycąca, a płynne dania przestaną Ci się kojarzyć z nudną wodą z posmakiem warzyw.
Jeśli nadal Ci mało, dorób grzanki, zupa czosnkowa je uwielbia. Wystarczy pokroić chleb na kawałki i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju.
Zupa czosnkowa
Składniki
na 8 sztuk
- 100 g czosnek (ok. 2 główki)
- 1 kg ziemniaki
- 3 szklanka bulion warzywny (lub mięsny)
- 2 cebula
- 200 g serek mascarpone
- 2 łyżka masło klarowane
- 2 łyżka oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 1 szczypta kminek
- 1 szczypta tymianek
Sposób przygotowania
- W garnku roztapiamy masło klarowane, dodajemy drobno poszatkowaną cebulkę. Dolewamy oliwę i smażymy na niewielkim ogniu, tak by cebulka się tylko zeszkliła.
- Kiedy cebula będzie gotowa, dolej bulion i dorzuć ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie — ok. 10-15 minut.
- Kiedy wywar stoi na gazie, obierz czosnek i przekrój na pół każdy z ząbków. Dorzuć do garnka czosnek i przyprawy, gotuj przez 10 minut.
- Na samym końcu gotowania odlej odrobinę wywaru i zmieszaj z mascarpone. Wlej śmietankę do zupy i gotuj przez 2 minuty.
- Zawartość garnka zblenduj na gładki krem.
Zobacz również: