Spis treści
Kurczak w białym sosie to jeden z najprostszych obiadów. Jest lekkostrawny, więc osoby o delikatnym żołądku nie powinny mieć po nim problemów. Dodatkowo danie jest delikatne w smaku, więc dzieci powinny być zadowolone z braku intensywności. Sprawdź, jak zrobić to banalne danie!
Kurczak w białym sosie robi się w zaledwie 20 minut! Jest miękki i soczysty, a sos z ziołami otula swoją kremową konsystencją! Na drugi dzień danie jest równie pyszne, jak i nie lepsze, gdyż smaki zdążą się przegryźć.
Jeśli szukasz prostego obiadu, który będzie odpowiedni zarówno dla dzieci, jak i dorosłych trafiłaś idealnie. Dzieci nie będą narzekać, że w sosie jest za dużo warzyw, a mąż dostanie solidną porcję mięsa. Ty natomiast zrobisz posiłek w mniej niż godzinę i nie stracisz zbyt wiele czasu. Czyż to nie brzmi idealnie?
Kurczak w sosie z ziół
Składniki
na porcje
- 500 g filet z kurczaka
- 400 ml słodka śmietanka
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka olej
- 1/2 łyżeczka mąka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Filet płuczemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z białych fragmentów i kroimy w drobną kostkę. Mięso powinno mieć temperaturę pokojową przed umieszczeniem na patelni!
- Mięso ląduje w misce, delikatnie polewamy je oliwą lub olejem. Dodajemy zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i odstawmy na kilka minut.
- Wrzucamy mięso na patelnie i podsmażamy, aż będzie białe, następnie dodajemy śmietankę i zmniejszamy ogień. Całość pozostawiamy na kilka minut, by mięso delikatnie się dochodziło. Dosypujemy odrobinę soli i pieprzu.
- Do szklanki odlewamy kilka łyżek sosu i odrobinę wody, dorzucamy mąkę, mieszamy i dolewamy na patelnię. Sos delikatnie zgęstnieje, ale dalej będzie dość płynny (jeśli wolisz bardziej gęsty, dodaj więcej mąki, jednak nie przesadzaj, mała ilość zrobi dużą różnicę).
- Kurczaka w sosie podawaj z ryżem, ziemniakami lub kaszą.
Wartości odżywcze
Zobacz także: