Spis treści
Już za moment poznasz genialny przepis na pierogi gyros. Kiedy zaserwujesz je swoim bliskim, będą zachwyceni. Po prostu palce lizać!
Dziś przychodzę do Ciebie z wyjątkowym przepisem na fenomenalne pierogi. Będzie ciekawie, smacznie i oryginalnie jednocześnie. Czyli tak, jak lubię najbardziej. I mam nadzieję, że Ty również należysz do tego grona. Nie ma więc co przedłużać i przechodzimy do sedna!
Zrób pierogi gyros, a nie pożałujesz
Czym wyróżniają się pierogi z dzisiejszego przepisu? Po pierwsze, jak sama nazwa wskazuje, znajdziesz w nich przepyszny farsz, który nawiązuje smakiem do kultowej sałatki gyros. Zgodzisz się więc chyba ze mną od razu, że to najlepsza rekomendacja, aby wypróbować dzisiejszy przepis.
Po drugie, genialne pierogi przygotujemy na bazie ciasta drożdżowego, po czym upieczemy je w piekarniku. Będzie mega puszyście. Pierogi przygotowane w ten sposób będą wręcz rozpływać się w ustach.
Dlaczego warto jeszcze zrobić pierożki gyros? Są one mega uniwersalnym przepisem. Dlatego świetnie sprawdzą się zarówno jako pomysł na smaczny obiad, jak i ciekawa przekąska na ciepło podczas imprezy w gronie przyjaciół. Podaj je z ulubionymi sosami, a gwarantuję, że znikną z talerzy w mgnieniu oka!
Domowej roboty pierogi gyros
Składniki
na 24 porcji
Ciasto:
FARSZ:
- 3 szt. filet z kurczaka
- 1 saszetka przyprawa gyros
- 3 szt. papryka czerwona
- 500 g pieczarki
- 250 g ser żółty
- 2 szt. cebula
- 4 łyżeczki koncentrat pomidorowy
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania ciasta. W tym celu łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto, po czym zaczynamy je wyrabiać.
- Kiedy już uzyskamy zadawalające efekty, przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na 45 minut.
- W międzyczasie przygotowujemy farsz do naszych pierożków. Zaczynamy od pokrojenia składników w drobną kostkę.
- Na rozgrzanej patelni podsmażamy na początek samą cebulę. Po chwili dodajemy kurczaka oraz przyprawę gyros.
- Na drugiej patelni podsmażamy pieczarki i papryki. Doprawiamy je do smaku solą oraz pieprzem.
- Na koniec łączymy ze sobą wszystkie podsmażone produkty.
- Nie zapominamy również dodać do składników koncentratu pomidorowego oraz żółtego sera. I to wszystko. Farsz do naszych pierogów jest już gotowy!
- Gotowe ciasto drożdżowe dzielimy na mniejsze kawałki, po czym każdy element rozwałkujemy na cienki placek.
- Następie przy pomocy szklanki wykrawamy kółka, po czym faszerujemy je mieszanką z kurczakiem i sklejamy tak, jakbyśmy robili tradycyjne pierogi.
- Gotowe pierogi układamy na blaszce do pieczenia. Po czym smarujemy je roztrzepanym jajkiem przy pomocy pędzelka kuchennego, aby nabrały złocistych rumieńców.
- Nasze pierożki pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Wypróbujesz go w swoim domu jeszcze dziś? A może znasz inne ciekawe rozwiązanie na pyszny farsz do drożdżowych pierożków? Jeśli tak, czekam na sprawdzoną recepturę. Z ogromną chęcią wypróbuje nowy przepis w swojej kuchni.
Zobacz także: Zrobiłaś za dużo naleśników? Możesz je zamrozić, ale pierwsze sprawdź, jak to zrobić by się nie posklejały!
Jeden komentarz