Spis treści
Pascha z bakaliami to świąteczne ciasto, które delikatnie przypomina sernik bez wyraźnie zaznaczonego spodu. Nie jadamy jej na inne okazje, więc warto się przyłożyć do wykonania tego deseru. W końcu kolejna okazja na przygotowanie wypadnie dopiero za rok!
Ciasto, jakim jest pascha ciężko nazwać ciastem. Jak dla nas to twaróg z dodatkami, który w procesie chłodzenia (choć nie tylko — można ją przygotować na ciepło) może przybrać dowolnie wybrany przez nas kształt. Ser trzeba dobrze zmielić, by nie było w nim nieprzyjemnych grudek w postaci zbitego sera.
Kiedy pascha jest gotowa, możesz ją dowolnie ozdobić, świetnie sprawdzą się bakalie i orzechy. Nie dosyć, że są smaczne i zdrowe, to wpasują się w klimat wielkanocnego ciasta. Moim ulubionym połączeniem są figi, żurawina i migdała. Gotowe ciasto przyozdabiam suszonymi morelami i orzechami, które akurat mam pod ręką.
Pascha wielkanocna
Składniki
na 10 porcji
- 1 kg twaróg (tłusty lub półtłusty)
- 5 żółtko
- 200 g masło
- 1 szklanka śmietana 30%
- 300 g cukier
- 1 opakowanie cukier wanilinowy
- 220 g mieszanka bakalii
Sposób przygotowania
- Bakalie można sparzyć, by stały się miękkie, następnie siekamy je na mniejsze kawałki. Twaróg mielimy w maszynce lub blenderze.
- Żółtka wrzucamy do szklanej miski i ubijamy z cukrem oraz cukrem wanilinowym nad garnkiem z gorącą, wodą. Żóltka powinny być puszyste i nieco rozgrzane. Odstawiamy je na kilka minut by przestygły, następnie dodajemy miękkie masło i łączymy aż powstanie pulchna masa. (W tym momencie masa lubi się warzyć, jeśli tak się stanie, wstaw miskę nad garnek z gorącą wodą i energicznie mieszaj, by rozpuścić grudki.) Do żółtek i masła dodajemy ser, bakalie i śmietankę, ponownie wszystko mieszamy lub ugniatamy rękoma gdy masa jest zbyt gęsta na mikser.
- Masę przekładamy do wybranej formy (może być to zwykła miska lub forma na babkę), która jest wysmarowana tłuszczem. Dobrze ugniatamy ser i chłodzimy w lodówce przez 24 godziny.
- Gotową babkę ozdabiamy bakaliami.
Dla niektórych pascha z bakaliami to miłe wspomnienie z dzieciństwa, gdy każdy z nas czekał niecierpliwie na deser po uroczystym śniadaniu. Zdaje sobie sprawę, że pascha jest mniej popularna w niektórych rejonach Polski i nie każdy miał okazje jej spróbować. Jeśli jesteś fanką sernika, myślę, że będzie Ci smakować. Najlepiej przekonać się o tym na własnej skórze!
Daj nam znać czy znasz i lubisz Paschę wielkanocną!
Jeden komentarz