w ,

Wielkanocna pascha z bakaliami. Zjesz ją jedynie raz w roku

pascha z bakaliami
Public Domian Pictures

Pascha z bakaliami to świąteczne ciasto, które delikatnie przypomina sernik bez wyraźnie zaznaczonego spodu. Nie jadamy jej na inne okazje, więc warto się przyłożyć do wykonania tego deseru. W końcu kolejna okazja na przygotowanie wypadnie dopiero za rok!

Ciasto, jakim jest pascha ciężko nazwać ciastem. Jak dla nas to twaróg z dodatkami, który w procesie chłodzenia (choć nie tylko — można ją przygotować na ciepło) może przybrać dowolnie wybrany przez nas kształt. Ser trzeba dobrze zmielić, by nie było w nim nieprzyjemnych grudek w postaci zbitego sera.

pascha z bakaliami
biały twaróg/ fot. ogichobanov, Getty Images

Kiedy pascha jest gotowa, możesz ją dowolnie ozdobić, świetnie sprawdzą się bakalie i orzechy. Nie dosyć, że są smaczne i zdrowe, to wpasują się w klimat wielkanocnego ciasta. Moim ulubionym połączeniem są figi, żurawina i migdała. Gotowe ciasto przyozdabiam suszonymi morelami i orzechami, które akurat mam pod ręką.

Pascha wielkanocna

Tradycyjny deser wielkanocny z użyciem zaledwie kilku składników może oczarować twoich gości. Jeśli jeszcze nigdy go nie robiłaś, może teraz nadeszła pora by wypróbować swoich sił.
Czas całkowity 1 dzień 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.
1 dzień

Składniki

na 10 porcji

Sposób przygotowania

  • Bakalie można sparzyć, by stały się miękkie, następnie siekamy je na mniejsze kawałki. Twaróg mielimy w maszynce lub blenderze.
  • Żółtka wrzucamy do szklanej miski i ubijamy z cukrem oraz cukrem wanilinowym nad garnkiem z gorącą, wodą. Żóltka powinny być puszyste i nieco rozgrzane. Odstawiamy je na kilka minut by przestygły, następnie dodajemy miękkie masło i łączymy aż powstanie pulchna masa. (W tym momencie masa lubi się warzyć, jeśli tak się stanie, wstaw miskę nad garnek z gorącą wodą i energicznie mieszaj, by rozpuścić grudki.) Do żółtek i masła dodajemy ser, bakalie i śmietankę, ponownie wszystko mieszamy lub ugniatamy rękoma gdy masa jest zbyt gęsta na mikser.
  • Masę przekładamy do wybranej formy (może być to zwykła miska lub forma na babkę), która jest wysmarowana tłuszczem. Dobrze ugniatamy ser i chłodzimy w lodówce przez 24 godziny.
  • Gotową babkę ozdabiamy bakaliami.
pascha z bakaliami
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Dla niektórych pascha z bakaliami to miłe wspomnienie z dzieciństwa, gdy każdy z nas czekał niecierpliwie na deser po uroczystym śniadaniu. Zdaje sobie sprawę, że pascha jest mniej popularna w niektórych rejonach Polski i nie każdy miał okazje jej spróbować. Jeśli jesteś fanką sernika, myślę, że będzie Ci smakować. Najlepiej przekonać się o tym na własnej skórze!

Daj nam znać czy znasz i lubisz Paschę wielkanocną!

  • Miniatura:
  • Public Domian Pictures

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli