w ,

Twarogowe placuszki z bananem i masłem orzechowym. Żadnego cukru w składzie

Twarogowe placuszki
lily_rochha, Getty Images

Jesteś fanką słodkich śniadań, ale chcesz ograniczyć cukier w diecie? Jeśli tak, pora poznać ten przepis na pyszne placuszki twarogowe, które całą słodycz zawdzięczają mocno dojrzałym bananom. Całe danie uzupełnimy smakowitymi dodatkami.

Mimo że twaróg jest z natury kwaskowaty, nie potrzebuje dosłodzenia w postaci cukrów prostych, naturalna słodycz banana zupełnie wystarczy. Ten fakt powinien zadowolić osoby na diecie keto oraz takie, które najzwyczajniej w świecie unikają spożywania cukru.

Czy takie fit placki mogą się umywać do tradycyjnych pancakes? Zdecydowanie tak, powiedziałabym, że są nawet lepsze! Moim zdaniem można się nimi o wiele bardziej nasycić, a przy tym spożyć mniej tuczących kalorii. Tradycyjne placuszki czy naleśniki zawierają mnóstwo mąki i są sztucznie napompowane przez sodę i proszek. Serowe odpowiedniki napełniają nasz brzuch znacznie szybciej i dłużej.

Placki twarogowe

Miękkie i sycące, a do tego bez grama cukru! Czy może być coś lepszego na śniadanie?
Czas całkowity 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.

Składniki

na 2 porcje

Sposób przygotowania

  • Do kielicha blendera wrzuć twaróg, mąkę pszenną, jajko, banany i jogurt. Blendujemy całość na gładką masę. Jeśli go nie masz, możesz rozgnieść składniki widelcem.
  • W osobnej misce ubijamy jedno białko jaja na sztywną masę. Dodajemy pianę do ciasta i delikatnie mieszamy, by nie stracić na puszystości masy.
  • Patelnie rozgrzewamy i smarujemy olejem. Wylewamy ciasto porcjami i smażymy do zarumienienia z obu stron.
  • W czasie gdy placki się smażą, do garnka wrzuć garść mrożonych owoców i zalej kilkoma łyżkami wody. Podsmaż owoce, aż staną się jednolitym musem.
  • Polej placki przygotowanymi owocami i posmaruj masłem orzechowym.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Placuszki twarogowe zagoszczą na stałe w twoim menu śniadaniowym! Robi się je ekspresowo, a smakują niczym z najlepszej śniadaniowni. Jeśli nie lubisz masła orzechowego, możesz go zastąpić zdrowym jogurtem lub sosem typu zero kcal.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • lily_rochha, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli