Spis treści
Jesteś fanką słodkich śniadań, ale chcesz ograniczyć cukier w diecie? Jeśli tak, pora poznać ten przepis na pyszne placuszki twarogowe, które całą słodycz zawdzięczają mocno dojrzałym bananom. Całe danie uzupełnimy smakowitymi dodatkami.
Mimo że twaróg jest z natury kwaskowaty, nie potrzebuje dosłodzenia w postaci cukrów prostych, naturalna słodycz banana zupełnie wystarczy. Ten fakt powinien zadowolić osoby na diecie keto oraz takie, które najzwyczajniej w świecie unikają spożywania cukru.
Czy takie fit placki mogą się umywać do tradycyjnych pancakes? Zdecydowanie tak, powiedziałabym, że są nawet lepsze! Moim zdaniem można się nimi o wiele bardziej nasycić, a przy tym spożyć mniej tuczących kalorii. Tradycyjne placuszki czy naleśniki zawierają mnóstwo mąki i są sztucznie napompowane przez sodę i proszek. Serowe odpowiedniki napełniają nasz brzuch znacznie szybciej i dłużej.
Placki twarogowe
Składniki
na 2 porcje
- 150 g twaróg
- 2 łyżka mąka pszenna
- 1 jajko
- 1 białko jaja
- 1,5 banan (bardzo dojrzały)
- 1 łyżka jogurt naturalny
Dodatki
Sposób przygotowania
- Do kielicha blendera wrzuć twaróg, mąkę pszenną, jajko, banany i jogurt. Blendujemy całość na gładką masę. Jeśli go nie masz, możesz rozgnieść składniki widelcem.
- W osobnej misce ubijamy jedno białko jaja na sztywną masę. Dodajemy pianę do ciasta i delikatnie mieszamy, by nie stracić na puszystości masy.
- Patelnie rozgrzewamy i smarujemy olejem. Wylewamy ciasto porcjami i smażymy do zarumienienia z obu stron.
- W czasie gdy placki się smażą, do garnka wrzuć garść mrożonych owoców i zalej kilkoma łyżkami wody. Podsmaż owoce, aż staną się jednolitym musem.
- Polej placki przygotowanymi owocami i posmaruj masłem orzechowym.
Placuszki twarogowe zagoszczą na stałe w twoim menu śniadaniowym! Robi się je ekspresowo, a smakują niczym z najlepszej śniadaniowni. Jeśli nie lubisz masła orzechowego, możesz go zastąpić zdrowym jogurtem lub sosem typu zero kcal.
Zobacz także:
Jeden komentarz