w

Naleśniki jak ze szkolnej stołówki. Pamiętasz je?

Qwart, Getty Images

Naleśniki to jeden z ulubionych przysmaków dzieci. Kucharze na szkolnych stołówkach dobrze o tym wiedzą, dlatego tak często podają ten przysmak i wiedzą, że z pewnością każdy zje ze smakiem. Aby placuszki były pulchne, stosujemy różne triki kuchenne, dodajemy wodę gazowaną czy odrobinę proszku do pieczenia. Ten przepis ma przywołać nasze szkolne czasy, które już nigdy nie powrócą.

Naleśniki z serem to klasyk, który nigdy się nie nudzi! Kremowe nadzienie z odrobiną cynamonu zamknięte w elastycznym naleśniku to raj dla podniebienia. Są niesamowicie proste w przygotowaniu, a jedyna trudność to wysmażenie kilkunastu placków. Najlepiej zrobić to na maśle klarowanym — zyskają dodatkowy maślany smak.

Tradycyjne naleśniki z serem

Naleśniki z tym nadzieniem to istne niebo w gębie! Pamiętacie ten przysmak ze szkolnej stołówki?
Sponsorowane
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 20 min.

Składniki

na 4 porcje

Nadzienie

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier wanilinowy i wymieszaj. Dolej mleko, wodę i rozbełtane jajka. Mieszamy całość trzepaczką na gładką masę. Kiedy nie ma grudek, odstawiamy masę na 15 minut.
  • Ser do nadzienia najlepiej zmielić w blenderze, w ten sposób unikniemy większych grudek twarogu. Do twarogu dodaj resztę składników i wymieszaj.
  • Rozgrzej patelnie i dodaj odrobinę masła klarowanego. Wylewaj po chochelce ciasta na rozgrzaną patelnię. I smaż z obu stron na rumiany kolor.
  • Gotowe naleśniki możesz przełożyć serem i posypać cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

Tradycyjne naleśniki z serem
Na porcję przypada:
Kalorie
537.4
Tłuszcze
 
30
g
46
%
Węglowodany
 
50.3
g
17
%
Błonnik
 
3.1
g
13
%
Białka
 
18.4
g
37
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Kiedy nie będziesz mieć pomysłu na obiad, zrób kultowe roladki z dodatkiem sera z cynamonem i ulubionymi dodatkami. Gwarantuje, że znikną z talerza w mgnieniu oka!

Zobacz także te przepisy:

  • Miniatura:
  • Qwart, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli