Spis treści
Naleśniki to jeden z ulubionych przysmaków dzieci. Kucharze na szkolnych stołówkach dobrze o tym wiedzą, dlatego tak często podają ten przysmak i wiedzą, że z pewnością każdy zje ze smakiem. Aby placuszki były pulchne, stosujemy różne triki kuchenne, dodajemy wodę gazowaną czy odrobinę proszku do pieczenia. Ten przepis ma przywołać nasze szkolne czasy, które już nigdy nie powrócą.
Naleśniki z serem to klasyk, który nigdy się nie nudzi! Kremowe nadzienie z odrobiną cynamonu zamknięte w elastycznym naleśniku to raj dla podniebienia. Są niesamowicie proste w przygotowaniu, a jedyna trudność to wysmażenie kilkunastu placków. Najlepiej zrobić to na maśle klarowanym — zyskają dodatkowy maślany smak.
Tradycyjne naleśniki z serem
Składniki
na porcje
- 1,5 szklanka mąka
- 1 szklanka mleko
- 100 ml woda gazowana
- 1 opakowanie cukier wanilinowy
- 2 szt jajko
- 1 łyżka masło klarowane (do smażenia)
Nadzienie
- 250 g ser biały
- 3 łyżka śmietana 18%
- 4 łyżki cukier puder
- 1/ łyżeczka cynamon mielony
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier wanilinowy i wymieszaj. Dolej mleko, wodę i rozbełtane jajka. Mieszamy całość trzepaczką na gładką masę. Kiedy nie ma grudek, odstawiamy masę na 15 minut.
- Ser do nadzienia najlepiej zmielić w blenderze, w ten sposób unikniemy większych grudek twarogu. Do twarogu dodaj resztę składników i wymieszaj.
- Rozgrzej patelnie i dodaj odrobinę masła klarowanego. Wylewaj po chochelce ciasta na rozgrzaną patelnię. I smaż z obu stron na rumiany kolor.
- Gotowe naleśniki możesz przełożyć serem i posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Kiedy nie będziesz mieć pomysłu na obiad, zrób kultowe roladki z dodatkiem sera z cynamonem i ulubionymi dodatkami. Gwarantuje, że znikną z talerza w mgnieniu oka!
Zobacz także te przepisy:
- Przepis na naleśniki z mikrofalówki. Patelnia nie będzie potrzebna
- Delikatne naleśniki bez grama mąki pszennej
- Placki ze skórką pomarańczy i budyniem. Dzieci zawsze o nie proszą!
2 komentarzy