Spis treści
Sprawdzony patent na szybką i prostą przekąskę już na Ciebie czeka. Już za moment dowiesz się, jak zrobić szparagi w cieście francuskim.
Właśnie dostałaś telefon od przyjaciółki, że zaraz wpadnie z chłopakiem na kawę? A może zadzwoniła teściowa, że jest niedaleko i chce Was odwiedzić? Mogło się zdarzyć też tak, że ktoś bliski zrobił Ci niespodziankę i wpadł bez zapowiedzi. Po prostu usłyszałaś dzwonek domofonu, podeszłaś do drzwi, a tu goście.
W każdej z wyżej opisanych sytuacji nie masz za bardzo czasu, aby zrobić szybkie zakupy i przygotować wystawny poczęstunek. Nie oznacza to jednak, że nie możesz zaskoczyć swoich bliskich czymś wyjątkowym. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!
Jak przygotować szparagi w cieście francuskim?
Składniki
Do przygotowania genialnej przekąski na ciepło będziesz potrzebować zaledwie 3 składników, a mianowicie: arkusza ciasta francuskiego, zielonych szparagów oraz plastrów ulubionej szynki. Z racji na fakt, że sezon na szparagi trwa w najlepsze, na pewno można znaleźć je teraz w Twojej kuchni. Pozostałe składniki to z kolei podstawa, którą zawsze warto mieć pod ręką.
Sposób przygotowania
Okej, skoro już wiemy, jakie składniki są nam potrzebne, czas przejść do szybkiej i prostej instrukcji. Na początek podziel ciasto na 8 małych kwadratów. Następnie ułóż je na blaszce w formie rombów. Na środku każdego elementu ułóż po dwie łodygi umytych i osuszonych szparagów. Pamiętaj, aby przed ułożeniem warzyw na cieście francuskim, owinąć je plastrem szynki. Następnie zwiń do środka dwa przeciwne boki ciasta.
Na koniec posmaruj ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem, aby w trakcie pieczenia nabrało pięknych rumieńców. Zrobisz to w mgnieniu oka przy pomocy pędzelka kuchennego.
Tak przygotowaną przekąskę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15 minut. I to wszystko! Jak sama więc widzisz, czeka Cię 10 minut pracy, włożenie przekąski do piekarnika i ostatni kwadrans oczekiwania możesz poświęcić na przygotowanie kawy.