Spis treści
Szparagi w panierce to zdrowsza alternatywa dla frytek, które każdy z nas uwielbia. Czasami dobrze zrobić miłą odmianę od tradycyjnych ziemniaków. Zwłaszcza teraz gdy sezon na szparagi jest w pełni rozkwitu!
Aby jak najbardziej ułatwić sobie pracę, wykorzystamy panierkę ze zmielonych płatków kukurydzianych i parmezanu. W trakcie wybierania płatków zwróć uwagę, by nie miały cukru w składzie. Niestety ten produkt ma coraz gorszy skład, mimo że kiedyś był bardzo zdrowy. Jeśli nie lubisz płatków kukurydzianych, możesz je zastąpić otrębami, płatkami owsianymi czy kruszonymi orzechami.
Takie szparagi w panierce będą genialne dla osób na diecie, bo nie zawierają żadnego tłuszczu w składzie. Obtoczone w jajku i panierce lądują w piekarniku na kilkanaście minut. Po tym czasie są chrupiące i delikatne a tym samym nie opływają tłuszczem.
Frytki ze szparagów
Składniki
na porcje
- 1 pęczek szparagi
- 1 jajko
- 3 garść płatki owsiane
- 3 łyżka parmezan (tarty)
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1/2 łyżeczka papryka słodka mielona
Sposób przygotowania
- Zacznij od odłamania zdrętwiałych koców szparagów.
- W misce roztrzep jajko, dodaj sól, pieprz i słodką paprykę.
- W blenderze zmiel płatki kukurydziane (możesz również potłuc je tłuczkiem), a następnie wysyp je na talerz. Dodaj tartego parmezanu i zamieszaj.
- Szparagi mocz w jajku i obtaczaj w panierce. Możesz to zrobić dwukrotnie, jeśli lubisz grubszą panierkę.
- Wstaw szparagi do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15-20 minut aż panierka stanie się chrupka.
Wartości odżywcze
Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc nie zwlekaj z ich kupnem! Już wkrótce nie będzie ich na sklepowych półkach, a ty będziesz żałować, że nic z nich nie przygotowałaś. Najlepiej szukać ich u lokalnych dostawców, ale jeśli nie masz ich w pobliżu, możesz pokusić się o te z marketu.
Naszym zdaniem szparagi to pierwsze oznaki wiosny na talerzu. Innym równie charakterystycznym warzywem jest botwinka, z której robimy zupy i sałatki. Świeże, młode liście są niezwykle smakowite i nadają się do przeróżnych dań kuchni polskiej.
Więcej ciepłych przekąsek
Kalafior w przyprawie curry. Szybka, zdrowa przekąska
Szparagi w cieście francuskim. 3 składniki i 10 minut pracy
Menu na sylwestra w domu z przyjaciółmi. Kilka łatwych propozycji
Smażone ogórki w chrupiącej panierce. Idealna przekąska na imprezę, która zaskoczy gości!
Jak zrobić pieczarki w serowym cieście? To sprawdzony przepis na przekąskę sylwestrową
Pierożki z chleba tostowego na słodko. Przekąska dla łasuchów
Brokuł w serowej panierce. Słona przekąska na wieczór
Pomysł na faszerowane ziemniaki z grilla. Genialna przekąska za niewielkie pieniądze
Przekąska na grill. Faszerowane pieczarki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Zobacz więcej
Wiosna w Twojej kuchni
Pierwsze czereśnie za stówkę. Skąd taka cena?
Sałatka z botwinką do grilla. Pyszna i łatwa w wykonaniu
Pieczona rzodkiewka to zdrowa, niskokaloryczna przekąska
Tarta z rabarbarem i truskawkami zachwyca smakiem i wyglądem
Warstwowy deser z rabarbarem i kremem mascarpone. Dużo szybszy niż pieczone ciasto
Kopytka z bobu. Ten kolor przyciąga wzrok, a smak zatrzymuje na dłużej
Kiszone szparagi mogą postać nawet cały rok. Sprawdź jak się za nie zabrać
Wiosenna zupa botwinka. Lista składników i sposób przygotowania
Wiosenna sałatka. Bez ciężkiego sosu i udziwnień
Zobacz więcej