w

Szparagi w chrupiącej panierce. Mogą zastąpić frytki na talerzu

Szparagi w panierce
bhofack2, Getty Images

Szparagi w panierce to zdrowsza alternatywa dla frytek, które każdy z nas uwielbia. Czasami dobrze zrobić miłą odmianę od tradycyjnych ziemniaków. Zwłaszcza teraz gdy sezon na szparagi jest w pełni rozkwitu!

Aby jak najbardziej ułatwić sobie pracę, wykorzystamy panierkę ze zmielonych płatków kukurydzianych i parmezanu. W trakcie wybierania płatków zwróć uwagę, by nie miały cukru w składzie. Niestety ten produkt ma coraz gorszy skład, mimo że kiedyś był bardzo zdrowy. Jeśli nie lubisz płatków kukurydzianych, możesz je zastąpić otrębami, płatkami owsianymi czy kruszonymi orzechami.

Takie szparagi w panierce będą genialne dla osób na diecie, bo nie zawierają żadnego tłuszczu w składzie. Obtoczone w jajku i panierce lądują w piekarniku na kilkanaście minut. Po tym czasie są chrupiące i delikatne a tym samym nie opływają tłuszczem.

Frytki ze szparagów

Aby przygotować ten przysmak, wystarczy Ci zaledwie kilka składników i piekarnik. Będą pyszne, z małą ilością kalorii!
Czas całkowity 35 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Czas gotowania 20 min.

Składniki

na 2 porcje

Sposób przygotowania

  • Zacznij od odłamania zdrętwiałych koców szparagów.
  • W misce roztrzep jajko, dodaj sól, pieprz i słodką paprykę.
  • W blenderze zmiel płatki kukurydziane (możesz również potłuc je tłuczkiem), a następnie wysyp je na talerz. Dodaj tartego parmezanu i zamieszaj.
  • Szparagi mocz w jajku i obtaczaj w panierce. Możesz to zrobić dwukrotnie, jeśli lubisz grubszą panierkę.
  • Wstaw szparagi do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15-20 minut aż panierka stanie się chrupka.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc nie zwlekaj z ich kupnem! Już wkrótce nie będzie ich na sklepowych półkach, a ty będziesz żałować, że nic z nich nie przygotowałaś. Najlepiej szukać ich u lokalnych dostawców, ale jeśli nie masz ich w pobliżu, możesz pokusić się o te z marketu.

Naszym zdaniem szparagi to pierwsze oznaki wiosny na talerzu. Innym równie charakterystycznym warzywem jest botwinka, z której robimy zupy i sałatki. Świeże, młode liście są niezwykle smakowite i nadają się do przeróżnych dań kuchni polskiej.

  • Miniatura:
  • bhofack2, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli