Spis treści
Kuleczki serowe to przekąska, która posmakuje każdemu — w końcu kto nie lubi sera żółtego, który cudownie się ciągnie? Jednoporcjowe przekąski mają to do siebie, że bardzo łatwo zjeść je „na raz” bez konieczności brudzenia talerzy i samego siebie.
Przekąski mają to do siebie, że im prostsze, tym lepsze. Czasami miło pochrupać coś do ulubionego serialu, który oglądasz z przyjaciółką. Serowe kuleczki możemy zrobić w dwóch wersjach: łagodnej i pikantnej. W ten sposób dogodzimy najbardziej wymagającym, którzy lubią ostrą żywność. Wystarczy, że do serowego farszu dorzucisz trochę posiekanej papryczki jalapeno (lub innej ostrej papryczki).
Całe przygotowanie zajmuje nie więcej niż kwadrans, a ilość składników jest uzależniona od tego czy robisz wersję podstawową, czy z dodatkami.
Kuleczki serowe na jednego kęsa
Aby zrobić serową przekąskę, musisz mieć zaledwie trzy składniki w swojej kuchni. Dodatki jakich użyjesz, są w pełni dowolne, my polecamy papryczki jalapeno, suszone pomidory i oliwki.
Zacznij od przygotowania 200 g parmezanu, 3 jajek i 1 papryczki jalapeno ze słoika (posiekane na drobno). Do smażenia przyda się szklanka oleju rzepakowego, gdyż kuleczki smaży się na głębokim tłuszczu.
Na początek zetrzyj parmezan na tarce o drobnych oczkach i odstaw na bok. Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę, a następnie dosypujemy parmezan i mieszamy łyżką, aż powstanie gęsta masa. Jeśli decydujesz się na jakieś dodatki to moment, by je dorzucić. Powstałą masę formujemy w niewielkie kuleczki i obtaczamy je w bułce, a następnie układamy na talerzu. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kuleczki, aż staną się złociste. Następnie przerzucamy je na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej jeść je zaraz po przygotowaniu gdy ser przyjemnie się ciągnie.