w

Kuleczki serowe w dwóch wersjach. W sam raz „na raz”

kulki serowe
Srinrant Wuttichanchareon

Kuleczki serowe to przekąska, która posmakuje każdemu — w końcu kto nie lubi sera żółtego, który cudownie się ciągnie? Jednoporcjowe przekąski mają to do siebie, że bardzo łatwo zjeść je „na raz” bez konieczności brudzenia talerzy i samego siebie.

Przekąski mają to do siebie, że im prostsze, tym lepsze. Czasami miło pochrupać coś do ulubionego serialu, który oglądasz z przyjaciółką. Serowe kuleczki możemy zrobić w dwóch wersjach: łagodnej i pikantnej. W ten sposób dogodzimy najbardziej wymagającym, którzy lubią ostrą żywność. Wystarczy, że do serowego farszu dorzucisz trochę posiekanej papryczki jalapeno (lub innej ostrej papryczki).

Całe przygotowanie zajmuje nie więcej niż kwadrans, a ilość składników jest uzależniona od tego czy robisz wersję podstawową, czy z dodatkami.

Kuleczki serowe na jednego kęsa

Kuleczki serowe
N192, Getty Images

Aby zrobić serową przekąskę, musisz mieć zaledwie trzy składniki w swojej kuchni. Dodatki jakich użyjesz, są w pełni dowolne, my polecamy papryczki jalapeno, suszone pomidory i oliwki.

Zacznij od przygotowania 200 g parmezanu, 3 jajek i 1 papryczki jalapeno ze słoika (posiekane na drobno). Do smażenia przyda się szklanka oleju rzepakowego, gdyż kuleczki smaży się na głębokim tłuszczu.

Na początek zetrzyj parmezan na tarce o drobnych oczkach i odstaw na bok. Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę, a następnie dosypujemy parmezan i mieszamy łyżką, aż powstanie gęsta masa. Jeśli decydujesz się na jakieś dodatki to moment, by je dorzucić. Powstałą masę formujemy w niewielkie kuleczki i obtaczamy je w bułce, a następnie układamy na talerzu. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kuleczki, aż staną się złociste. Następnie przerzucamy je na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej jeść je zaraz po przygotowaniu gdy ser przyjemnie się ciągnie.

  • Miniatura:
  • Srinrant Wuttichanchareon

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli