Spis treści
Pewnie większość z was pamięta czasy PRL, gdy kotlety z mortadeli na obiad były niczym największy rarytas. Wynikało to z dwóch faktów: po pierwsze w sklepie nie było dostępnych towarów, a to, co akurat przyszło w dostawie, błyskawicznie się rozchodziło. Innym powodem były niskie zarobki w stosunku do cen żywności.
Kotlety z mortadeli — przysmak PRL-u
W takich czasach zaczęto wymyślać różne alternatywy dla tradycyjnego schabowego. Oczywiście, nie było takich zasobów jak teraz, więc ludzie robili, co mogli, by zaserwować sobie pyszny obiad. Takim oto sposobem powstały kotlety z mortadeli! Na pierwszy rzut oka nazwa nie zachęca, jednak przy odpowiedniej obróbce ta wędlina może zastąpić tradycyjne schabowe. W czasach PRL każda gospodyni miała swój sposób na kotlety z mortadeli.
Kotlety z mortadeli
Składniki
na kotletów
- 500 g mortadella (w kawałku)
- 1 szklanka mleko
- 100 g mąka pszenna
- 2 jajko
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 50 ml olej (do smażenia)
Sposób przygotowania
- Mortadele kroimy na plasterki o grubości ok. 1 cm. Delikatnie ją solimy i pieprzymy.
- Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy na puszystą masę, dodajemy mleko, mąkę oraz przyprawy. Całość mieszamy aż powstanie masa bez grudek.
- Na patelni rozgrzewamy olej, każdy plasterek mortadeli obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor.
- Kotlety odsączamy z tłuszczu i podajemy z ziemniakami i surówką.
Wartości odżywcze
Koszt całego dania zamyka się w kilkunastu złotych, więc jest to idealnie danie niskobudżetowe, pewnie uratuje nie jedną osobę przed wypłatą. Kiedy kupujesz mortadelę, czytaj składy i wybieraj możliwie najkrótszy z nich. Danie do najzdrowszych nie należy, jednak napełni brzuch w kryzysowej sytuacji!
Zobacz również: