w

Kotlety z mortadeli na każdą kieszeń. W PRL każdy się nimi zajadał!

Kotlety z mortadeli

Pewnie większość z was pamięta czasy PRL, gdy kotlety z mortadeli na obiad były niczym największy rarytas. Wynikało to z dwóch faktów: po pierwsze w sklepie nie było dostępnych towarów, a to, co akurat przyszło w dostawie, błyskawicznie się rozchodziło. Innym powodem były niskie zarobki w stosunku do cen żywności.

Kotlety z mortadeli — przysmak PRL-u

W takich czasach zaczęto wymyślać różne alternatywy dla tradycyjnego schabowego. Oczywiście, nie było takich zasobów jak teraz, więc ludzie robili, co mogli, by zaserwować sobie pyszny obiad. Takim oto sposobem powstały kotlety z mortadeli! Na pierwszy rzut oka nazwa nie zachęca, jednak przy odpowiedniej obróbce ta wędlina może zastąpić tradycyjne schabowe. W czasach PRL każda gospodyni miała swój sposób na kotlety z mortadeli.

Kotlety z mortadeli

Pamiętacie słynne kotlety z mortadeli? Być może w tych czasach już mało kto o nich pamięta, a to duży błąd, gdyż mogą nas uratować w najbardziej podbramkowej sytuacji.
Sponsorowane
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 10 min.
Czas gotowania 15 min.

Składniki

na 5 kotletów

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Mortadele kroimy na plasterki o grubości ok. 1 cm. Delikatnie ją solimy i pieprzymy.
  • Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy na puszystą masę, dodajemy mleko, mąkę oraz przyprawy. Całość mieszamy aż powstanie masa bez grudek.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, każdy plasterek mortadeli obtaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor.
  • Kotlety odsączamy z tłuszczu i podajemy z ziemniakami i surówką.

Wartości odżywcze

Kotlety z mortadeli
Na porcję przypada:
Kalorie
521.8
Tłuszcze
 
38.3
g
59
%
Węglowodany
 
20.8
g
7
%
Błonnik
 
0.6
g
3
%
Białka
 
22.3
g
45
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Koszt całego dania zamyka się w kilkunastu złotych, więc jest to idealnie danie niskobudżetowe, pewnie uratuje nie jedną osobę przed wypłatą. Kiedy kupujesz mortadelę, czytaj składy i wybieraj możliwie najkrótszy z nich. Danie do najzdrowszych nie należy, jednak napełni brzuch w kryzysowej sytuacji!

Zobacz również:

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli