w ,

Świąteczny piernik z tym sekretnym składnikiem wymiata! Robi się go ekspresowo

Rimma_Bondarenko, Getty Images

Na świątecznym stole nie może zabraknąć konkretnego domowego wypieku. Świąteczny piernik z dzisiejszego przepisu skradnie serce nawet największego niejadka. Jak go przygotować?

Boże Narodzenie to nie tylko choinka, prezenty, kolędy i wigilijne potrawy. To również przepyszne wypieki własnej roboty. Kocham słodkości, dlatego mogłabym mówić o nich całymi godzinami! Też tak masz? Jeśli tak, to jakie ciasta co roku pojawiają się w Twoim domu? U mnie będzie to sernik z kajmakiem, makowa rolada oraz piernik z miodem i orzechami.

A skoro o pierniku już mowa, wiem jaki sekretny składnik do niego dodać, aby wyszedł perfekcyjny pod każdym kątem. O czym mowa? O kawie, która nada domowemu wypiekowi dodatkowych walorów smakowych. Gorąco polecam w 100%!

Świąteczny piernik z orzechami i kawą

[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 1 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Pieczenie: 45 min.

Składniki

na 12 porcji

[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • W garnku na palniku łączymy ze sobą masło, przyprawę do piernika, kawę, kakao oraz miód.
  • Mieszankę podgrzewamy i odstawiamy na bok.
  • Jajka ubijamy z cukrem na puszystą i gładką masę. Powinna mieć ładny i jasny kolor.
  • W suchej i czystej misce łączymy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dzięki temu zabiegowi nasz piernik będzie jeszcze bardziej puszysty.
  • Teraz małymi partiami do ubitych jajek z cukrem dodajemy miks z mąką.
  • Następnie łączymy z ostudzoną mieszanką z garnka.
  • Jako ostatnie elementy w naszej mieszance powinny znaleźć się posiekane orzechy włoskie i powidła.
  • Składniki łączymy delikatnie przy pomocy kuchennej łopatki.
  • Powstały miks przelewamy do formy keksowej, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Świąteczny piernik pieczemy przez 45 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  • Ostudzony piernik dekorujemy według uznania. Możemy wykorzystać tu lukier, polewę czekoladową, świąteczną posypkę lub po prostu cukier puder. Decyzja należy do Ciebie.
  • Smacznego!
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Świąteczny piernik z dodatkiem kawy stanie się hitem w każdym domu. Dlatego nie zwlekaj i zapisz ten przepis jeszcze dziś. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!

Zobacz także: Zbity, twardy sernik to twoja pięta Achillesa? Mamy na to sposób

  • Miniatura:
  • Rimma_Bondarenko, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani