Spis treści
Na świątecznym stole nie może zabraknąć konkretnego domowego wypieku. Świąteczny piernik z dzisiejszego przepisu skradnie serce nawet największego niejadka. Jak go przygotować?
Boże Narodzenie to nie tylko choinka, prezenty, kolędy i wigilijne potrawy. To również przepyszne wypieki własnej roboty. Kocham słodkości, dlatego mogłabym mówić o nich całymi godzinami! Też tak masz? Jeśli tak, to jakie ciasta co roku pojawiają się w Twoim domu? U mnie będzie to sernik z kajmakiem, makowa rolada oraz piernik z miodem i orzechami.
A skoro o pierniku już mowa, wiem jaki sekretny składnik do niego dodać, aby wyszedł perfekcyjny pod każdym kątem. O czym mowa? O kawie, która nada domowemu wypiekowi dodatkowych walorów smakowych. Gorąco polecam w 100%!
Świąteczny piernik z orzechami i kawą
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]Składniki
na 12 porcji
- 200 g masło
- 250 g mąka tortowa
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 3 łyżki przyprawa do piernika
- 2 łyżki kakao
- 4 szt. jajko
- 1 szklanka miód
- 60 g cukier
- 120 ml kawa
- 100 g orzechy włoskie (posiekane )
- 4 łyżki powidła (ulubione)
Sposób przygotowania
- W garnku na palniku łączymy ze sobą masło, przyprawę do piernika, kawę, kakao oraz miód.
- Mieszankę podgrzewamy i odstawiamy na bok.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą i gładką masę. Powinna mieć ładny i jasny kolor.
- W suchej i czystej misce łączymy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dzięki temu zabiegowi nasz piernik będzie jeszcze bardziej puszysty.
- Teraz małymi partiami do ubitych jajek z cukrem dodajemy miks z mąką.
- Następnie łączymy z ostudzoną mieszanką z garnka.
- Jako ostatnie elementy w naszej mieszance powinny znaleźć się posiekane orzechy włoskie i powidła.
- Składniki łączymy delikatnie przy pomocy kuchennej łopatki.
- Powstały miks przelewamy do formy keksowej, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Świąteczny piernik pieczemy przez 45 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Ostudzony piernik dekorujemy według uznania. Możemy wykorzystać tu lukier, polewę czekoladową, świąteczną posypkę lub po prostu cukier puder. Decyzja należy do Ciebie.
- Smacznego!
Świąteczny piernik z dodatkiem kawy stanie się hitem w każdym domu. Dlatego nie zwlekaj i zapisz ten przepis jeszcze dziś. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni!
Zobacz także: Zbity, twardy sernik to twoja pięta Achillesa? Mamy na to sposób