w

Suszona wędlina z wykorzystaniem pończochy

Suszona wędlina
Riccardo-Mojana, Getty Images

Suszona wędlina w sklepie osiągają rekordowe ceny i zdarza się, że za kilka plasterków szynki musimy zapłacić kilkanaście złotych! Jeśli kupimy „coś tańszego”, pewnie ucierpi na tym jakość i smak mięsa. Aby nie przepłacać, a równocześnie cieszyć się dobrym smakiem, należy zasięgnąć po domowe sposoby i przygotować swoją autorską wędlinę. Do jej wykonania będziesz potrzebowała pończochy!

Kosztując domowej wędliny, od razu wyczuwamy bogaty smak, w którym nie ma sztucznych dodatków podbijających smak. Aby zrobić dobrą szynkę, trzeba wykazać się odrobiną cierpliwości i porządnie ją zamarynować. Suszenie mięsa będzie się odbywać w dość ciekawy sposób, bo będziesz potrzebowała nowej, czystej pończochy, w którą zawiniesz polędwice.

Bukiet przypraw wykorzystany w przepisie to nasza propozycja. Możesz użyć gotowej mieszanki do mięs lub stworzyć mieszankę ze swoich ulubionych przypraw i ziół. Nie rezygnuj z wędzonej papryki, gdyż doda ona odrobinę dymnego posmaku do wędliny.

Suszona wędlina z pończochy

W tym przypadku pończocha będzie pomagała nam wysuszyć schab. Po odpowiednim zakonserwowaniu w cukrze i soli, możemy suszyć wędlinę przez kilka dni, bez obawy że się zepsuje.
Czas całkowity 10 days
Czas przygotowywania 10 days

Składniki

na 1 schab

Sposób przygotowania

  • Schab umyj pod bieżącą wodą i usuń wszystkie zanieczyszczenia. Dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i obtocz schab w cukrze. Wstaw go do pojemnika z nakrywką i trzymaj w lodówce przez dwa dni.
  • Po tym czasie wyciągnij schab i odlej płyn, który się zebrał. Opłucz mięso pod wodą, osusz i natrzyj solą. Ponownie wstaw do lodówki na dwa dni.
  • Po dwóch dniach schab umyj i osusz, natrzyj przyprawami i wstaw do naczynia żaroodpornego na 24h. Po tym czasie włóż mięso do czystej pończochy i zawieś w suchym i przewiewnym miejscu na 6 dni. Po tym czasie wędlina zdąży już wyschnąć i będzie gotowa do spożycia.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 4 )

Suszona wędlina wymaga sporo oczekiwania, jednak efekt jest tego warty. Jeśli masz możliwość ją gdzieś uwędzić, czas przygotowania znacznie się skróci. Zachęcamy do próbowania swoich sił przy wyrobie domowych produktów.

Zobacz również te wpisy:

  • Miniatura:
  • Riccardo-Mojana, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli