Spis treści
Domowa szynka bez potrzeby wędzenia. Będzie idealna na kanapkę lub jako dodatek do sałatek czy deski z przekąskami a imprezę. Zrobisz ją samodzielnie, wystarczy kilka składników i duży garnek do gotowania.
Zapach, kolor szynki to podstawa udanego smaku. W końcu w sklepie nie mamy okazji posmakować danego produktu. Już nie będziesz musiała wysłuchiwać żali od swoich dzieci, że kanapki są nudne, a śniadaniówki będą puste. Do zrobienia szynki potrzebujesz jednego tajemnego składnika, na szczęście z pewnością masz go w swojej kuchni — są to łupy z żółtej cebuli.
Gotowana szynka
Sposób przygotowania
- Zacznij od umycia łupin z cebuli i czosnku. Wrzuć je do garnka z przyprawami, dodaj mięso i wszystko zalej 1l wody. Ustaw mały ogień i gotuj przez 50 minut. Po czasie wyciągnij szynkę na deskę, możesz ją pokroić na plasterki lub zostawić w całości. Wstaw wędlinę do lodówki i przetrzymuj do tygodnia.
Składniki
na 1 kg
- 1 kg szynka (w kawałku)
- 1 litr woda
- 1,5 łyżka sól
- 1 garść łupiny z cebuli (żółtej)
- 5 ziarna ziele angielskie
- 5 ziarna jałowiec
- 2 liść laurowy
- 3 ząbek czosnek (w łupce)
- 1/2 łyżeczka sól peklowana
Spożywanie przetworzonego mięsa w ciągu tygodnia vs domowa szynka
Domowa szynka to również przetworzone mięso! W powyższym przepisie szynka ma dobrą jakość, u można spożyć jej większą ilość, w porównaniu z tą sklepową. Jeśli spożywamy dużą ilość przetworzonego mięsa, możemy się narazić na choroby związane z naszym układem krążeniowym. Sól, tłuszcz, sztuczne konserwanty i dodatki nie sprzyjają pracy naszego serca. Ogranicz spożywanie mięsa do 0,5 kg na tydzień.
Sprawdź przepis na Cordon Bleu, czyli szwajcarskie kotlety z szynką
5 komentarze