Spis treści
Surówka to niezbędny dodatek do każdego dania. Poza walorami smakowymi, dostarcza mnóstwo witamin i minerałów. Pamiętajmy, że dzienna porcja warzyw i owoców to 400 g! W związku z tym, że warzywa są tak ważne w naszej diecie, przychodzimy z pyszną surówką prosto z Kopenhagi.
Zobacz również:
- Słodka surówka z marchewki. Dodaj ten owoc zamiast jabłka, a smak cię zachwyci
- Surówka z pora do obiadu. Najczęściej jesz ją w restauracji
Surówka z Kopenhagi
Sposób przygotowania
- Sałatę poobrywaj na pojedyncze liście, opłucz pod wodą i rozerwij na małe kawałeczki.
- Marchewki obierz i zetrzyj na tarce. Natkę oraz szczypiorek umyj i poszatkuj. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, ogórki konserwowe zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Warzywa zmieszaj ze sobą. W miseczce zmieszaj jogurt grecki, musztardę, sól i pieprz. Wlej sos do sałatki i wymieszaj.
Składniki
na 1 porcja
- 3 sztuka marchew
- 1 sztuka sałata lodowa
- 1 sztuka cebula
- 3 sztuka ogórek konserwowy
- 0,5 pęczek natka pietruszki
- 0,5 pęczek szczypiorek
- 4 łyżka jogurt grecki
- 2 łyżka musztarda
- szczypta sól (pieprz)