w

Surówka kopenhaska. Niezwykły smak jest zasługą sosu

Surówka to niezbędny dodatek do każdego dania. Poza walorami smakowymi, dostarcza mnóstwo witamin i minerałów. Pamiętajmy, że dzienna porcja warzyw i owoców to 400 g! W związku z tym, że warzywa są tak ważne w naszej diecie, przychodzimy z pyszną surówką prosto z Kopenhagi.

Zobacz również:

Surówka z Kopenhagi

W tym przepisie zachowano równowagę smaków, marchewka nadaje słodyczy, ogórki konserwowe kwaskowatości, a musztarda zaostrza całą mieszankę. Okazuje się, że takie połączenie to strzał w dziesiątkę!
Czas całkowity 10 min.
Czas przygotowywania 10 min.

Sposób przygotowania

  • Sałatę poobrywaj na pojedyncze liście, opłucz pod wodą i rozerwij na małe kawałeczki.
  • Marchewki obierz i zetrzyj na tarce. Natkę oraz szczypiorek umyj i poszatkuj. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, ogórki konserwowe zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Warzywa zmieszaj ze sobą. W miseczce zmieszaj jogurt grecki, musztardę, sól i pieprz. Wlej sos do sałatki i wymieszaj.

Składniki

na 1 porcja

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli