w

Surówka z pora do obiadu. Najczęściej jesz ją w restauracji

Jak często używasz pora? Musimy przyznać, że jest to niedoceniane warzywo, najczęściej używane jako dodatek, a nie główne skrzypce. To duży błąd, bo z pora można wyciągać wiele wartościowych składników m.in. witaminy A i C, błonnik i minerały. Na dobry początek proponujemy lekką surówkę z pora, często spotykaną w hotelach. Skusisz się?

Sprawdź również przepis na zupę z porem w roli głównej!

Surówka z pora

Rewelacyjna surówka do obiadu, która pasuje do wielu dań, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Surówkę dobrze skropić sokiem z cytryny, dzięki temu jabłko nie ściemnieje a surówka będzie wyglądać cały czas świeżo.
Czas całkowity 10 min.
Czas przygotowywania 10 min.

Sposób przygotowania

  • Jabłko, marchewkę zetrzyj na tarce, posiekaj drobno szczypiorek i pora. Składniki wrzuć do dużej miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
  • Surówkę dopraw solą, pieprzem, dodaj majonez lub oliwę z oliwek. Wszystko wymieszaj.

Składniki

na 4 porcje

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli