w

Surówka z pora do obiadu. Najczęściej jesz ją w restauracji

Jak często używasz pora? Musimy przyznać, że jest to niedoceniane warzywo, najczęściej używane jako dodatek, a nie główne skrzypce. To duży błąd, bo z pora można wyciągać wiele wartościowych składników m.in. witaminy A i C, błonnik i minerały. Na dobry początek proponujemy lekką surówkę z pora, często spotykaną w hotelach. Skusisz się?

Sprawdź również przepis na zupę z porem w roli głównej!

Rewelacyjna surówka do obiadu, która pasuje do wielu dań, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Surówkę dobrze skropić sokiem z cytryny, dzięki temu jabłko nie ściemnieje a surówka będzie wyglądać cały czas świeżo.
Sponsorowane
Czas całkowity 10 minuty
Czas przygotowywania 10 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Jabłko, marchewkę zetrzyj na tarce, posiekaj drobno szczypiorek i pora. Składniki wrzuć do dużej miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
  • Surówkę dopraw solą, pieprzem, dodaj majonez lub oliwę z oliwek. Wszystko wymieszaj.

Składniki

na 4 porcje

Wartości odżywcze Zobacz

Surówka z pora
Na porcję przypada:
Kalorie
23.9
Tłuszcze
 
2.6
g
4
%
Węglowodany
 
0.1
g
0
%
Błonnik
 
0.003
g
0
%
Białka
 
0.04
g
0
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Jeden komentarz