Spis treści
Znasz przepis na taki przysmak do kanapki, który nosi nazwę awanturka? U mnie podawano ją od kiedy pamiętam, ale pod zupełnie inną nazwą. Ostatnio dowiedziałam się jak poprawnie (albo i nie) nazywać popularną pastę z ryby i twarogu.
Wyżej wspominana awanturka to nie walka dwóch kucharek z piekła rodem, a tradycyjna pasta twarogowa do kanapek. Ktoś w internecie sugerował, że nazwa pochodzi od „awanturki”, którą może wywołać w brzuchu, ale nie ma na to żadnego potwierdzenia. Ja jak dotąd nie odczułam żadnych przykrych dolegliwości po zjedzeniu pasty.
Najlepsza ryba do takiej pasty, to sardynki lub wędzona makrela. Te dwa gatunki mają najdelikatniejszy smak, mało ości i są stosunkowo tanie jak na ryby. Taką pastę podaje się głównie na śniadanie, gdy smarujemy nią świeże pieczywo. Jeśli chcemy zjeść dobrą, typowo polską kanapkę przygotujmy ja z dodatkiem ogórka kiszonego lub konserwowego. Będzie palce lizać!
Awanturka do kanapek
Składniki
na 3 porcji
- 200 g twaróg (półtłusty)
- 1 puszka sardynki (lub makrela wędzona)
- 1 łyżka przecier pomidorowy
- 3 łyżka śmietana 18%
- 1 szczypta chili
- 1/4 łyżeczka papryka słodka mielona
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Sposób przygotowania
- W misce umieszczamy twaróg, dodajemy śmietanę, przecier i blendujemy ręcznie na gładką masę. Do serca dorzucamy podrobioną widelcem rybę i mieszamy z twarogiem.
- Na samym końcu dorzucamy przyprawy, sól i pieprz.
- Nakładamy pastę na świeże pieczywo i układamy kiszonego ogórka na kanapce.
Przepis jest niezwykle prosty, a awanturka smaczna. Można trochę przerabiać proporcje i przygotować twaróg z mniejszą ilością ryby. Innym pomysłem jest przygotowanie pomidorowej wersji, wystarczy, że kupisz puszkę ryb w sosie, a nie oleju.
Jeśli chcesz wersję odchudzoną, użyj chudego twarogu, a zamiast śmietany jogurtu naturalnego. Dodaj trochę większą ilość, by pasta nie była zbyt sucha.