w , ,

Awanturka — przepis mojej mamy. Z ogórkiem smakuje przewybornie

przepis awanturka
arfo, Getty Images

Znasz przepis na taki przysmak do kanapki, który nosi nazwę awanturka? U mnie podawano ją od kiedy pamiętam, ale pod zupełnie inną nazwą. Ostatnio dowiedziałam się jak poprawnie (albo i nie) nazywać popularną pastę z ryby i twarogu.

Wyżej wspominana awanturka to nie walka dwóch kucharek z piekła rodem, a tradycyjna pasta twarogowa do kanapek. Ktoś w internecie sugerował, że nazwa pochodzi od „awanturki”, którą może wywołać w brzuchu, ale nie ma na to żadnego potwierdzenia. Ja jak dotąd nie odczułam żadnych przykrych dolegliwości po zjedzeniu pasty.

przepis awanturka
silvyn, pixabay

Najlepsza ryba do takiej pasty, to sardynki lub wędzona makrela. Te dwa gatunki mają najdelikatniejszy smak, mało ości i są stosunkowo tanie jak na ryby. Taką pastę podaje się głównie na śniadanie, gdy smarujemy nią świeże pieczywo. Jeśli chcemy zjeść dobrą, typowo polską kanapkę przygotujmy ja z dodatkiem ogórka kiszonego lub konserwowego. Będzie palce lizać!

Awanturka do kanapek

Zapewne dobrze już znasz ten smak, ale nazwa jest Ci obca. Pastę da się przygotować bez blendera, musisz jedynie dobrze rozgnieść składniki.
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 25 min.

Składniki

na 3 porcji

Sposób przygotowania

  • W misce umieszczamy twaróg, dodajemy śmietanę, przecier i blendujemy ręcznie na gładką masę. Do serca dorzucamy podrobioną widelcem rybę i mieszamy z twarogiem.
  • Na samym końcu dorzucamy przyprawy, sól i pieprz.
  • Nakładamy pastę na świeże pieczywo i układamy kiszonego ogórka na kanapce.
Zobacz
dodatek do obiadu
Ocena:

Przepis jest niezwykle prosty, a awanturka smaczna. Można trochę przerabiać proporcje i przygotować twaróg z mniejszą ilością ryby. Innym pomysłem jest przygotowanie pomidorowej wersji, wystarczy, że kupisz puszkę ryb w sosie, a nie oleju.

Jeśli chcesz wersję odchudzoną, użyj chudego twarogu, a zamiast śmietany jogurtu naturalnego. Dodaj trochę większą ilość, by pasta nie była zbyt sucha.

  • Miniatura:
  • arfo, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli