w ,

Schab z pieczarkami. Z tym przepisem zrobisz obiad jak u Babci

schab z pieczarkami
fotek, Getty Images

Chcesz przygotować pyszny domowy obiad jak u Babci? Nasz przepis na schab z pieczarkami to gotowa receptura na prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Chyba zgodzisz się ze mną, że nie ma nic lepszego od pysznego domowego obiadu u Babci. I tak się składa, że wiem dokładnie, jak odtworzyć jedną z takich receptur. Ty również możesz ją przygotować i jeszcze dziś zaserwować swoim bliskim przepyszny obiad.

W głównej roli wystąpi tym razem schab w duszonej wersji. Będą towarzyszyć mu pyszne pieczarki. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Masz więc 100% pewność, że taki obiad zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Po prostu palce lizać!

Przygotuj kulinarną ucztę dla swoich bliskich i postaw na schab z pieczarkami

Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, warto podkreślić, że każdy z nas powinien mieć chociaż kilka sprawdzonych przepisów na pyszny obiad. Tego typu dania możesz serwować zarówno na rodzinnej kolacji, jak i w trakcie uroczystego obiadu podczas wizyty teściów. Na pewno będą zachwyceni taką ucztą. Tym bardziej, że możesz zaserwować ją na tak wiele sposobów. Masz więc pewność, że nigdy się nie znudzi.

Duszony schab z pieczarkami

Dzisiejsza receptura ma w sobie to coś. Po prostu palce lizać!
Czas całkowity 2 godz.
Czas przygotowywania 30 min.
Czas gotowania 1 godz.

Składniki

na 6 porcji

Marynata do schabu:

Schab z pieczarkami:

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania schabu. W tym celu umyty kawałek mięsa kroimy w cienkie plastry.
  • Następnie obieramy i przeciskamy przez praskę ząbki czosnku. Zaś cebulę kroimy w piórka.
  • Przekładamy kawałki mięsa do miski i łączymy je z cebulą, czosnkiem, musztardą, miodem oraz przyprawami.
  • Zamarynowane mięso odkładamy minimum na godzinę do lodówki. Oczywiście nie zapomnij o przykryciu miski.
  • Wcześniej przygotowane mięso podsmażamy w głębokiej patelni z każdej strony przez kilka minut.
  • Po chwili dolewamy do patelni bulion. Nie zapominamy również o dodaniu obranych i pokrojonych w cienkie plastry pieczarek.
  • Przykrywamy patelnię i dusimy mięso z dodatkami ok. 90 minut.
  • Na koniec zagęszczamy wywar przy pomocy mąki ziemniaczanej, uzyskując idealną konsystencję sosu.
  • Smacznego!
schab z pieczarkami
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Bazę pysznego obiadu już masz. Oczywiście genialne mięso w towarzystwie pieczarek możesz połączyć z wieloma dodatkami. Świetnie w tej roli spiszą się zarówno ziemniaki, ryż, jak i kasza. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby duszony schab z grzybami podać z kolorową sałatką. Możliwości jest naprawdę wiele.

I na koniec nie byłabym sobą, gdybym nie zapytała czy znasz inne ciekawe przepisy na przygotowanie i podanie schabu. Jeśli tak, koniecznie mi o tym napisz. Z ogromną przyjemnością przetestuje nowe smaki w swojej kuchni.

  • Miniatura:
  • fotek, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani