w , ,

Schab w sosie chrzanowym. Gotowy pomysł na wielkanocny obiad

schab w sosie chrzanowym
Candice Bell, Getty Images

Przepis na schab w sosie chrzanowym stanie się hitem na świątecznym stole. Niezwykle smakuje i pięknie się prezentuje. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie.

Wielkanocne menu to nie tylko tradycyjny żurek z kiełbasą i jajkiem, sałatka jarzynowa, czy faszerowane jajka. To również drugi dzień świąt, kiedy spotykamy się z bliskimi na uroczystym obiedzie. I jeśli szukasz pomysłu na ciekawy, a zarazem smaczny obiad z wielkanocnym akcentem, przychodzę z pomocą.

Dlaczego powinnaś postawić na schab w sosie chrzanowym?

Rozpływający się w ustach schab z kremowym sosem na bazie chrzanu spisze się w tej roli idealnie. I to z kilku powodów. Po pierwsze, nie znam nikogo, kto nie lubiłby schabu. To po prostu idealnie kruche mięso, które można połączyć zarówno z ziemniaczanym puree, ryżem, kaszą, jak i opiekanymi na złocisty kolor ziemniaczkami prosto z piekarnika.

Po drugie, wykorzystując dzisiejszy przepis z dodatkiem chrzanu zrobisz ciekawy obiad z niesamowitą kombinacją smakową. Chrzan to również jeden z głównych symboli Wielkanocy, dlatego idealnie będzie wpisywał się w świąteczne menu w tak ciekawym wydaniu.

Wielkanocny schab w sosie chrzanowym

Szukasz pomysłu na świąteczny obiad? Schab w połączeniu z kremowym sosem na bazie chrzanu to strzał w 10!
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 15 min.
Duszenie: 35 min.

Składniki

na 8 porcji

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od pokrojenia schabu w plastry, po czym delikatnie rozbijamy je tłuczkiem.
  • Następnie mięso układamy na rozgrzanej i natłuszczonej głębokiej patelni, po czym smażymy z każdej strony na złocisty kolor.
  • Do patelni dodajemy następnie domowej roboty bulion, cebulę, ząbki czosnku oraz przyprawy. Całość gotujemy do momentu, aż mięso stanie się kruche.
  • Do powstałej mieszanki dodajemy chrzan ze słoiczka oraz śmietanę. Gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Gdyby wyszedł zbyt rzadki, zagęść go dodatkowo przy pomocy mąki i wody.
  • Na koniec udekoruj gotowe danie posiekaną natką pietruszki.
  • Smacznego!
schab w sosie chrzanowym
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

To jednak nie koniec. Nie zapomnij mi napisać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na pyszny obiad w świątecznym wydaniu. Moim zdaniem to czysta perfekcja pod każdym kątem. Po prostu palce lizać. Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe receptury wielkanocne, którymi chciałabyś się ze mną podzielić, koniecznie mi o tym napisz. Do świąt zostało jeszcze trochę czasu, więc z miłą chęcią przetestuje nowe rozwiązania kulinarne.

  • Miniatura:
  • Candice Bell, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

    Autor: Anna Nowak

    Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
    Facebook / Twitter / Napisz do Ani