Spis treści
Przepis na schab w sosie chrzanowym stanie się hitem na świątecznym stole. Niezwykle smakuje i pięknie się prezentuje. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie.
Wielkanocne menu to nie tylko tradycyjny żurek z kiełbasą i jajkiem, sałatka jarzynowa, czy faszerowane jajka. To również drugi dzień świąt, kiedy spotykamy się z bliskimi na uroczystym obiedzie. I jeśli szukasz pomysłu na ciekawy, a zarazem smaczny obiad z wielkanocnym akcentem, przychodzę z pomocą.
Dlaczego powinnaś postawić na schab w sosie chrzanowym?
Rozpływający się w ustach schab z kremowym sosem na bazie chrzanu spisze się w tej roli idealnie. I to z kilku powodów. Po pierwsze, nie znam nikogo, kto nie lubiłby schabu. To po prostu idealnie kruche mięso, które można połączyć zarówno z ziemniaczanym puree, ryżem, kaszą, jak i opiekanymi na złocisty kolor ziemniaczkami prosto z piekarnika.
Po drugie, wykorzystując dzisiejszy przepis z dodatkiem chrzanu zrobisz ciekawy obiad z niesamowitą kombinacją smakową. Chrzan to również jeden z głównych symboli Wielkanocy, dlatego idealnie będzie wpisywał się w świąteczne menu w tak ciekawym wydaniu.
Wielkanocny schab w sosie chrzanowym
Składniki
na 8 porcji
- 800 g schab
- 800 ml bulion
- 3 łyżki chrzan
- 3 ząbki czosnek
- 1 szt. cebula
- 5 szt. ziele angielskie
- 3 szt. liść laurowy
- 200 ml śmietana 30%
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 natka pietruszka
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od pokrojenia schabu w plastry, po czym delikatnie rozbijamy je tłuczkiem.
- Następnie mięso układamy na rozgrzanej i natłuszczonej głębokiej patelni, po czym smażymy z każdej strony na złocisty kolor.
- Do patelni dodajemy następnie domowej roboty bulion, cebulę, ząbki czosnku oraz przyprawy. Całość gotujemy do momentu, aż mięso stanie się kruche.
- Do powstałej mieszanki dodajemy chrzan ze słoiczka oraz śmietanę. Gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Gdyby wyszedł zbyt rzadki, zagęść go dodatkowo przy pomocy mąki i wody.
- Na koniec udekoruj gotowe danie posiekaną natką pietruszki.
- Smacznego!
To jednak nie koniec. Nie zapomnij mi napisać, co myślisz o dzisiejszym pomyśle na pyszny obiad w świątecznym wydaniu. Moim zdaniem to czysta perfekcja pod każdym kątem. Po prostu palce lizać. Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe receptury wielkanocne, którymi chciałabyś się ze mną podzielić, koniecznie mi o tym napisz. Do świąt zostało jeszcze trochę czasu, więc z miłą chęcią przetestuje nowe rozwiązania kulinarne.
Kiedy dodajemy cebulę i czosnek i w jakiej postaci? Podsmażamy razem z mięsem czy wrzucamy z przyprawami do bulionu?
hej ? cebulę i czosnek obieramy, po czym kroimy na mniejsze kawałki ? Dodajemy do schabu razem z bulionem i przyprawami ?