w , ,

Sałatka z orzechami włoskimi i truskawkami. Świeża i soczysta

nitrub, Getty Images

Sałatka z orzechami włoskimi to genialna propozycja na przekąskę między posiłkami. Jest sycąca, ale tym samym ma mało kalorii, więc osoby na diecie powinny być zadowolone. Składa się z zaledwie kilku składników, a najważniejszy to orzechy włoskie, które nadają całego charakteru.

Masz ochotę na danie, które jest nieco zwariowane, ale przy tym nie wymaga dużego przygotowania i nakładu pracy? W takim razie sałatka ze szpinakiem, truskawkami i orzechami to strzał w 10! Jest to niezwykle wiosenna propozycja, bo zawiera same świeże składniki i żadnego ciężkiego sosu. Można całkowicie z niego rezygnować lub polać delikatną oliwą.

Sałatka z orzechami włoskimi
maxxman, pixabay

Dodatek orzechów to nie tylko smak — są one bogactwem zdrowych tłuszczy, których nie może zabraknąć w naszej diecie. Poza tym jest w nich dużo błonnika i witamin E, której często mamy niedobór. Wypełnienie sałatki to liście szpinaku, które są bogate w żelazo, które pozyskujemy głównie z mięsa. Zielenina powinna być zawarta w każdym naszym posiłku, ale jeśli tak nie jest, warto czasami zjeść taką sałatkę.

Sałatka z orzechami

Masz ochotę na świeżą sałatkę, która nie jest oklepana? Wypróbuj ten przepis!
Czas całkowity 10 min.
Czas przygotowywania 10 min.

Składniki

na 2 porcja

Sposób przygotowania

  • Truskawki i szpinak myjemy pod bieżącą wodą. Następnie kroimy truskawki na cztery części.
  • Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i podprażamy na suchej patelni.
  • Ser feta kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki lądują w misce, a całość polewamy sosem.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu, kiedy sałatka jest najświeższa.
Zobacz
sałatka z truskawkami świeża sałatka
Ocena:
(1 głos)

Sałatka z orzechami włoskimi smakuje najlepiej zaraz po zrobieniu, więc jeśli chcesz zabrać ją do pracy, lepiej nie rób jej dzień wcześniej. 5 minut przed wyjściem zupełnie wystarczy, by ja przygotować. Taka sałatka będzie Cię sycić przez wiele godzin, możesz ją jeść z kromką razowego chleba.

  • Miniatura:
  • nitrub, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli