Spis treści
Sałatka z orzechami włoskimi to genialna propozycja na przekąskę między posiłkami. Jest sycąca, ale tym samym ma mało kalorii, więc osoby na diecie powinny być zadowolone. Składa się z zaledwie kilku składników, a najważniejszy to orzechy włoskie, które nadają całego charakteru.
Masz ochotę na danie, które jest nieco zwariowane, ale przy tym nie wymaga dużego przygotowania i nakładu pracy? W takim razie sałatka ze szpinakiem, truskawkami i orzechami to strzał w 10! Jest to niezwykle wiosenna propozycja, bo zawiera same świeże składniki i żadnego ciężkiego sosu. Można całkowicie z niego rezygnować lub polać delikatną oliwą.
Dodatek orzechów to nie tylko smak — są one bogactwem zdrowych tłuszczy, których nie może zabraknąć w naszej diecie. Poza tym jest w nich dużo błonnika i witamin E, której często mamy niedobór. Wypełnienie sałatki to liście szpinaku, które są bogate w żelazo, które pozyskujemy głównie z mięsa. Zielenina powinna być zawarta w każdym naszym posiłku, ale jeśli tak nie jest, warto czasami zjeść taką sałatkę.
Sałatka z orzechami
Składniki
na 2 porcja
- 3 garść szpinak
- 5 szt truskawki
- 150 g ser feta
- 2 garść orzechy włoskie
- 2 łyżka oliwa
Sposób przygotowania
- Truskawki i szpinak myjemy pod bieżącą wodą. Następnie kroimy truskawki na cztery części.
- Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i podprażamy na suchej patelni.
- Ser feta kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki lądują w misce, a całość polewamy sosem.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu, kiedy sałatka jest najświeższa.
Sałatka z orzechami włoskimi smakuje najlepiej zaraz po zrobieniu, więc jeśli chcesz zabrać ją do pracy, lepiej nie rób jej dzień wcześniej. 5 minut przed wyjściem zupełnie wystarczy, by ja przygotować. Taka sałatka będzie Cię sycić przez wiele godzin, możesz ją jeść z kromką razowego chleba.