Spis treści
Szwedzka sałatka do obiadu to kuzynka naszej rodzimej mizerii, która tak uwielbiamy. Mimo że podobne, różnią się kilkoma szczegółami. Szwedzki przysmak jest wyrazisty w smaku, ale lżejszy dla żołądka, bo nie zawiera ani odrobiny nabiału. Poniżej znajdziesz dokładną recepturę.
Chyba nikomu nie trzeba przedstawiać mizerii? Jest to sałatka obiadowa z ogórków i cebuli, zabielona śmietaną i doprawiona solą. Geneza jej nazwy jest nico zabawna, gdyż kiedyś uważano ją za „mizerną sałatę”, którą jadała jedynie biedota. Aktualnie jest topową surówką w letnim sezonie, gdy ogórki mają najlepszy smak.
Szwedzka sałatka do obiadu
Choć pyszna, nie każdy może ją jadać ze względu na nabiał, który dla wielu jest zakazanym produktem w diecie. Same ogórki z solą i cebulą nie są już tak smaczne, więc trzeba wymyślić coś, co doda im więcej smaku. Szwedzka sałatka do obiadu przychodzi z ratunkiem.
Mizeria po szwedzku
Składniki
na 3 porcje
- 2 ogórek szklarniowy
- 1 cebula czerwona
- 3 łyżka ocet jabłkowy
- 10 g cukier
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta koperek
Sposób przygotowania
- Cebulę siekamy w piórka i przelewamy wrzątkiem, by nieco złagodzić smak. Następnie wrzucamy do miski, posypujemy solą i masujemy, by zmiękczyć warzywo.
- Ogórki obieramy ze skórki i kroimy na talarki i wrzucamy do miski z cebulą.
- W małej miseczce mieszamy ocet z cukrem i koperkiem. Kiedy kryształki się rozpuszczą, zalewamy sałatkę sosem.
- Sałatkę wstawiamy do lodówki na 30 minut, podajemy zaraz po wyciągnięciu z chłodziarki.
Przechowywanie sałatki
Sałatka nie nadaje się do długiego leżenia na stole. Najlepiej zjeść ją bezpośrednio po zrobieniu gdy warzywa są jeszcze chrupiące i delikatne. Robienie jej „na zapas” to zła droga, gdyż właśnie wtedy może puścić soki i sałatka zrobić się ciapowata.
Na naszym serwisie znajdziesz mnóstwo przepisów na kultowe sałatki z ogórków, mizerie i surówki. Dla każde znajdzie się coś dobrego!