w ,

Szwedzka sałatka do obiadu. Przypomina popularną mizerię

LauriiPatterson, Getty Images Signature

Szwedzka sałatka do obiadu to kuzynka naszej rodzimej mizerii, która tak uwielbiamy. Mimo że podobne, różnią się kilkoma szczegółami. Szwedzki przysmak jest wyrazisty w smaku, ale lżejszy dla żołądka, bo nie zawiera ani odrobiny nabiału. Poniżej znajdziesz dokładną recepturę.

Chyba nikomu nie trzeba przedstawiać mizerii? Jest to sałatka obiadowa z ogórków i cebuli, zabielona śmietaną i doprawiona solą. Geneza jej nazwy jest nico zabawna, gdyż kiedyś uważano ją za „mizerną sałatę”, którą jadała jedynie biedota. Aktualnie jest topową surówką w letnim sezonie, gdy ogórki mają najlepszy smak.

Szwedzka sałatka do obiadu

Szwedzka sałatka do obiadu
Tony Freedom, Getty Images Signature

Choć pyszna, nie każdy może ją jadać ze względu na nabiał, który dla wielu jest zakazanym produktem w diecie. Same ogórki z solą i cebulą nie są już tak smaczne, więc trzeba wymyślić coś, co doda im więcej smaku. Szwedzka sałatka do obiadu przychodzi z ratunkiem.

Mizeria po szwedzku

Mizeria dla osób, które nie mogą jeść nabiału, ale nie chcą wyrzucać letniego przysmaku ze swojej diety.
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 10 min.
30 min.

Składniki

na 3 porcje

Sposób przygotowania

  • Cebulę siekamy w piórka i przelewamy wrzątkiem, by nieco złagodzić smak. Następnie wrzucamy do miski, posypujemy solą i masujemy, by zmiękczyć warzywo.
  • Ogórki obieramy ze skórki i kroimy na talarki i wrzucamy do miski z cebulą.
  • W małej miseczce mieszamy ocet z cukrem i koperkiem. Kiedy kryształki się rozpuszczą, zalewamy sałatkę sosem.
  • Sałatkę wstawiamy do lodówki na 30 minut, podajemy zaraz po wyciągnięciu z chłodziarki.
Zobacz
mizeria świeża sałatka
Ocena:
(1 głos)

Przechowywanie sałatki

Sałatka nie nadaje się do długiego leżenia na stole. Najlepiej zjeść ją bezpośrednio po zrobieniu gdy warzywa są jeszcze chrupiące i delikatne. Robienie jej „na zapas” to zła droga, gdyż właśnie wtedy może puścić soki i sałatka zrobić się ciapowata.

Na naszym serwisie znajdziesz mnóstwo przepisów na kultowe sałatki z ogórków, mizerie i surówki. Dla każde znajdzie się coś dobrego!

  • Miniatura:
  • LauriiPatterson, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli